Skip to main content

Δολοφονία του προέδρου της Αϊτής: Τέσσερις δράστες νεκροί από αστυνομικά πυρά

Τέσσερα άτομα που είναι ύποπτα για δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ σκοτώθηκαν σε από τις δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει η αστυνομία.

Δύο άλλοι έχουν επίσης συλληφθεί ενώ αξιωματικοί καταδιώκουν ακόμη με μερικούς υπόπτους στην πρωτεύουσα του χώρας Πορτ-ο-Πρενς.

«Είτε θα σκοτωθούν είτε θα συλληφθούν», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Λεόν Σαρλ.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ τραυματίστηκε θανάσιμα όταν οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο σπίτι τοy νωρίς την Τετάρτη. Από την επίθεση τραυματίστηκε επίσης η Πρώτη Κυρία.

Οι άγνωστοι ένοπλοι μπήκαν στην ιδιωτική κατοικία στο Πορτ-ο-Πρενς στη 01:00 τοπική ώρα (05:00 GMT). Ο Μοΐζ έχασε τη ζωή του ενώ η σύζυγός του Μαρτίν Μοΐζ επέζησε και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα όπου λαμβάνει θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση.

«Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν [και] δύο βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας σε τηλεοπτική του δήλωση αργά την Τετάρτη. «Τρεις αστυνομικοί που είχαν κρατηθεί ως όμηροι έχουν απελευθερωθεί», συνέχισε.

«Αποκλείσαμε τους [υπόπτους] καθ ‘οδόν καθώς έφυγαν από τη σκηνή του εγκλήματος», πρόσθεσε. «Από τότε, βρισκόμαστε σε μάχη μαζί τους», είπε.

Μιλώντας μετά τη δολοφονία, ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ ζήτησε ηρεμία και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ή «κατάσταση πολιορκίας», επιτρέπει την απαγόρευση συγκεντρώσεων και τη χρήση του στρατού μαζί με άλλες επεκτάσεις εκτελεστικών εξουσιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συλλυπήθηκε το λαό της Αϊτής για τη «φρικτή δολοφονία». Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, εν τω μεταξύ, το χαρακτήρισε «μια αποτρόπαια πράξη» και ζήτησε επίσης ηρεμία.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ έγινε πρόεδρος της Αϊτής το 2017, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε την αποδοκιμασία του λαού με μεγάλες διαμαρτυρίες να ζητούν την παραίτησή του.

Πραξικοπήματα, η πολιτική αστάθεια, η δράση συμμοριών και οι φυσικές καταστροφές μαστίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες καθιστώντας την το φτωχότερο έθνος στην Αμερική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από bbc