Skip to main content

Ο Τραμπ ανοίγει διπλωματική δίοδο στο Ιράν

Μία διπλωματική οδό άνοιξε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στο Ιράν, καθιστώντας σαφές ότι στόχος του δεν είναι η ευθεία αντιπαράθεση με την Τεχεράνη. Αν και εκτιμά ότι είναι νωρίς για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον, ενώ τόνισε ότι δεν επιθυμεί ούτε την αλλαγή του καθεστώτος ούτε τη φτωχοποίηση του Ιράν.

Οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου δεν αναμένεται να αποχωρήσουν από την παραθαλάσσια Μπιαρίτς, στη Γαλλία, με κάποιο μεγάλο πακέτο συμφωνών ή μία σημαντική κοινή ανακοίνωση. Αν μη τι άλλο ωστόσο, σε αυτή τη σύνοδο της G7, ο Τραμπ και οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται πως συμφώνησαν να διαφωνούν φιλικά στα μείζονα ζητήματα που τους χωριζουν. Μεταξύ αυτών, και το Ιράν.

Σε αυτή τη λογική, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε με κάθε τρόπο σήμερα να ξεκαθαρίσει ότι διόλου δεν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη- έκπληξη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων, στη σύνοδο, διότι όπως είπε ήταν ενήμερος.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.

«Στόχος μου είναι ένα πραγματικά καλό Ιράν, πραγματικά δυνατό. Δεν θέλουμε αλλαγή του καθεστώτος. Και θέλουμε να κάνουμε το Ιράν ξανά πλούσιο», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, τουλάχιστον μπροστά από τις κάμερες.

«Υπήρξε μεγάλη ενότητα» μεταξύ των ηγετών της G7 όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «λίγο πολύ» έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ωστόσο τον διέψευσε, τονίζοντας από την πλευρά της ότι αν και πραγματοποιήθηκαν όντως παραγωγικές συζητήσεις, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.    

naftemporiki.gr