Skip to main content

Τραμπ: Δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Επιθυμία του Αμερικανού προέδρου είναι να δει ένα ισχυρό Ιράν, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G7, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος». Ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι Ιρανοί είναι απαράδεκτος, υποστήριξε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη που η Γαλλία κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στνη Μπιαρίτς. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ήταν ενήμερος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν επιθυμούσε με συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό. «Είναι πολύ νωρίς», για μία τέτοια συνάντηση, υποστήριξε.  

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του τακτική.

Ο ίδιος ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου έπειτα μετά από μια εκτενή συζήτηση με τους Γάλλους υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε» έγραψε στοTwitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας. Σημείωσε, επίσης, πως η πρόσκληση που έλαβε για να μεταβεί στο Μπιαρίτς και η άφιξή του εκεί έγιναν «σε συμφωνία» με τις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters