Skip to main content

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις νότιες ακτές του Μεξικού τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGA) ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,1 Ρίχτερ. Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 87 χιλιόμετρα νοτιοδυτική της πόλη Πιχιχιάπαν στην Πολιτεία Τσιάπας και το εστιακό του βάθος στα 70 χιλιόμετρα. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Μανουέλ Βάσκο, διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους». Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Ο σεισμός ήταν ο πιο ισχυρός από τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και κατέστρεψε πολλά κτήρια.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού, από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 70 εκατοστά. Το ίδιο Κέντρο προειδοποίησε ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.

Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Στο νότιο τμήμα του Μεξικού κάποια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Τζάμια έσπασαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικού, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε κάποιες συνοικίες της πόλης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό.

Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού.