Skip to main content

Ταλίν: Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Β. Κορέα εξετάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Tο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των διεθνών πιέσεων μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ την Κυριακή, θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. που συνέρχονται στο Ταλίν της Εσθονίας, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό επίπεδο απειλής, που είναι ξεκάθαρη μια απειλή κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Θα προτείνω στους υπουργούς σήμερα την ενίσχυση της οικονομικής μας πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας» δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος από το Ταλίν, πριν την έναρξη της υπουργικής συνόδου.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να εναρμονιστεί με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά και να εφαρμόσει και ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε  ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η Ρωσία αρνηθεί να ενισχυθούν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, ο Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο απάντησε: «Υπάρχουν ήδη κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί στον ΟΗΕ και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόζονται πλήρως».

Στο Ταλίν ο Ν. Κοτζιάς

Στο Ταλίν βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα συμμετάσχει, σήμερα και αύριο, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών -μελών της Ε.Ε..

Εκτός από τη Β. Κορέα, στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει αρχικά σε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. και στη συνέχεια στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters