Skip to main content

Το Βιετνάμ αποχαιρετά τον Μακέιν, που «βοήθησε να επουλωθούν οι πληγές του πολέμου»

«Σύμβολο της γενιάς του, ο οποίος βοήθησε να επουλωθούν οι πληγές του πολέμου», προωθώντας τη διπλωματική ομαλοποίηση ΗΠΑ –  Βιετνάμ. Αυτός ήταν ο Τζον Μακέιν για το Βιετνάμ και τους πολίτες του, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φαμ Μπιν Μιν.

«Ήταν αυτός που ηγήθηκε για να θεραπεύσει σημαντικά τις πληγές του πολέμου, καθώς και να ομαλοποιήσει και να προωθήσει τις ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις Βιετνάμ – ΗΠΑ», έγραψε ο Βιετναμέζος υπουργός στο βιβλίο συλλυπητηρίων, στην αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι, τη Δευτέρα.

Πρώην αιχμάλωτος στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Μακέιν ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ομαλοποίησης των σχέσεων με τον κομμουνιστικό Βιετνάμ.

Οι δεσμοί του με τη χώρα άρχισαν όταν το 1967, κατά τη διάρκεια του πολέμου, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στο Ανόι. Έσπασε και τα δύο του χέρια, ένα πόδι και τελικά ανασύρθηκε από τη λίμνη Τρουκ Μπακ. Πέρασε χρόνια ως αιχμάλωτος πολέμου στη φυλακή Χόα Λο –  ή «Χίλτον του Ανόι», όπως ήταν γνωστό στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο σημείο της λίμνης όπου είχε ανασυρθεί το 1967 υπάρχει σήμερα μνημείο, στο οποίο Βιετναμέζοι και Αμερικανοί πολίτες έσπευσαν να αφήσουν λίγα λουλούδια μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

naftemporiki.gr