Skip to main content

Γερμανία: Διαξιφισμοί στην τηλεμαχία των επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων

Η προσφυγική κρίση, η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά την τηλεμαχία που είχαν χθες βράδυ οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των μικρότερων κομμάτων της Γερμανίας.

Το ντιμπέιτ διεξήχθη τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, μετά τις οποίες το κόμμα που θα καταλάβει την τρίτη θέση ίσως αναμένετια να διαμορφώσει καθοριστικά τις πολιτικές ισορροπίες.

Η τηλεμαχία έγινε μία ημέρα έπειτα από το ντιμπέιτ ανάμεσα στην κεντροδεξιά καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς, κατά το οποίο οι δύο υποψήφιοι φάνηκε να έχουν ελάχιστες διαφορές. Αυτό ενέτεινε τη σεναριολογία περί συνέχισης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Τόσο η υποψήφια της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) όσο και ο υποψήριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία δηλώνουν πως θέλουν να αποφύγουν αυτό το σενάριο. Όμως οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία μόνο με άλλον έναν μεγάλο συνασπισμό ή εάν σχηματιστεί μια συμμαχία που θα κρύβει πολλές δυσκολίες ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Στην τηλεμαχία των μικρότερων κομμάτων, ο Τζεμ Εζντεμίρ των Πρασίνων επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ζάρα Βάγκενκνεχτ της Αριστεράς (Die Linke) και στην Αλίσε Βάιντελ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), καταδικάζοντας την ευρωσκεπτικιστική ρητορική τους. «Αυτός ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός είναι απλά λάθος – ανεξαρτήτως του εάν προέρχεται από την άκρα αριστερά ή από την άκρα δεξιά», είπε ο Εζντεμίρ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει τεράστια οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο εύκολος δρόμος είναι να κατηγορούνται οι Βρυξέλλες για εθνικά προβλήματα στα κράτη μέλη.

Η Βάιντελ του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD υποστήριξε ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φταίνε για την αύξηση των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων στις γερμανικές πόλεις και κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων που εφαρμόζει.

Ο εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να στριμώξει τον Εζντεμίρ κατηγορώντας τον ότι εφαρμόσει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κρίνοντας ότι η προσέγγισή του έναντι της Ρωσίας είναι ασυνεπής. Ο Λίντνερ εξέπληξε πολλούς τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι το Βερολίνο ίσως χρειαστεί να αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 ως μια «μόνιμη προσωρινή διευθέτηση».

Η Μέρκελ καταδικάζει την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη που φέρεται να παρέχει η Μόσχα στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Λίντνερ είπε ακόμη ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει μια διάκριση ανάμεσα στις πολιτικές για το άσυλο και τη μετανάστευση και ένα απαραίτητο κατ’ αυτόν νομικό πλαίσιο για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην απειλή τρομοκρατικών ενεργειών ισλαμιστών, ο Λίντνερ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι και επισήμανε ότι η επίθεση που είχε διαπραχθεί πέρυσι σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο από έναν νεαρό η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οι αρχές εφάρμοζαν την υπάρχουσα νομοθεσία.

Η Βάιντελ της AfD έκρινε ότι απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα για τη βελτίωση της ασφάλειας και απαίτησε να θεσπιστεί όριο στην υποδοχή προσφύγων που να μην ξεπερνά τους 10.000 ανθρώπους ετησίως. Οι Χριστιανοκοινωνιστές επίσης αξιώνουν να θεσπιστεί ένα όριο – 200.000 ετησίως – αλλά η Μέρκελ και το SPD, ο ήσσων εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, εναντιώνονται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Η διαφορά των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει να είναι διψήφια. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε την Κυριακή υπέδειξε ότι το SPD κέρδισε μια εκατοστιαία μονάδα και ανέβηκε στο 24% ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ παρέμειναν στο ίδιο ποσοστό (38%).

Το κόμμα «Η Αριστερά» καταλαμβάνει κατά την ίδια έρευνα την τρίτη θέση με 9%, ενώ τα κόμματα των Πρασίνων, των Ελεύθερων Δημοκρατών και του AfD εμφανίστηκαν να συγκεντρώνουν ποσοστό 8% έκαστο.

Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι στην Μπούντεσταγκ πρόκειται να καταλάβουν έδρες έξι κόμματα, από τέσσερα σήμερα, πράγμα που θα καθιστούσε δύσκολο τον σχηματισμό μιας άλλης βιώσιμης κυβερνητικής συμμαχίας πλην του μεγάλου συνασπισμού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters