Skip to main content

Debate: «Πάγος» από Μέρκελ – Σουλτς στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας της με τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς δήλωσε πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Βέλη» Σουλτς σε Μέρκελ για το προσφυγικό – Υπερασπίστηκε την πολιτική της η καγκελάριος

Κατά τη διάρκεια του debate, ο κ. Σουλτς άσκησε δριμεία κριτική στην κ. Μέρκελ για την προσφυγική πολιτική της. «Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους Ευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε ο υποψήφιος του SPD και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Ζήτησε επίσης ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. «Με εμένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, επισημαίνοντας ότι λειτούργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί «όσους είναι επιφυλακτικοί», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε η κ. Μέρκελ, για να δηλώσει ο κ. Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. 

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων ο κ. Σουλτς απάντησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», ενώ η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα αθρώπινα δικαιώματα.

Μέρκελ: Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου – Σουλτς: Ένας στους δύο είναι αναποφάσιστος

Ερωτηθείς για δημοσκοπήσεις, ο κ. Σούλτς απέδωσε την κακή εικόνα του κόμματός του στις χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν σε τρία κρατίδια. «Ηταν πικρό», είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. «Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει», τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η κ. Μέρκελ, με τον κ. Σουλτς να της επιτίθεται, χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόρο είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κονωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ