Skip to main content

Γερμανία: Θετικοί σε συνεργασία CDU – FDP

Θετικοί στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Φιλελεύθερων (FDP) εμφανίστηκαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Άγκελα Μέρκελ και Κρίστιαν Λίντνερ.

«Παρατηρώ με χαρά πόσο καλά εργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων (Die Gruenen) υπό την ηγεσία του (χριστιανοδημοκράτη) Αρμιν Λάσετ στο κρατίδιο Σλέσβιχ –Χολστάιν.  Γι’ αυτό θα χαιρόμουν αν γίνει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Rheinische Post». 

Απάντησε επίσης σε σχετικό ερώτημα πως δεν βλέπει κάποιο λάθος στη συνεργασία CDU – FDP όταν συγκυβέρνησαν από το 2009 έως το 2013.

«Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως να δοθούν και οι δύο ψήφοι (σ.σ. στην Γερμανία η ψήφος είναι διπλή, ένας σταυρός για οποιονδήποτε υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος και ένας άλλος για οποιοδήποτε επίσης κόμμα) στο CDU,  ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίντνερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung», ανέφερε πως «μπορώ να φανταστώ έναν συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)  σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατά το πρότυπο της τοπικής κυβέρνησης CDU – Φιλελευθέρων (FDP) του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα στους τομείς της παιδείας, την ψηφιοποίησης και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Επεσήμανε επίσης ότι η παραίτηση του κόμματός του από την διεκδίκηση «των οικονομικών υπουργείων κατά τις συζητήσεις σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες το 2009 ήταν λάθος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ