Skip to main content

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ απέκτησε νέο ηγέτη, άγνωστο τι απέγινε ο προηγούμενος

Νέο ηγέτη απέκτησε η Μπόκο Χαράμ, η ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας που από το 2015 έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Al Nabaa το επίσημο περιοδικό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει τι απέγινε μέχρι πρότινος αρχηγός Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Στο τεύχος της Τρίτης, που φέρει τον αριθμό 41, το περιοδικό σημειώνει ότι «στην πρώτη συνέντευξή του μετά τον διορισμό του ως Ουάλι (σ.σ. αρχηγός) της Δυτικής Αφρικής, ο σεΐχης Άμπου Μόσαμπ αλ Μπαρνάουι μιλά για την ιστορία του τζιχάντ σ’ αυτήν την περιοχή».

Ο Αλ Μπαρνάουι πάντως δεν κάνει καμία σαφή αναφορά για το τι απέγινε ο αναγνωρισμένος ηγέτης του κινήματος της Μπόκο Χαράμ, παρά μόνο για να θυμίσει την ιστορία του. Η οργάνωση ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2015 και μετονομάστηκε σε Τζαμάατ Αχλ Αλ Σούνα Λιλ Ντάουα Ουάλ Τζιχάντ (Δυτικοαφρικανική Επαρχία της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους).

Από το 2015 ο Αλ Μπαρνάουι έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα σχετικά με διάφορες επιθέσεις της οργάνωσης, ένα γεγονός που έκανε τους ειδικούς αναλυτές να θεωρήσουν ότι ανέλαβε χρέη εκπροσώπου της Μπόκο Χαράμ.

Οι εικασίες γύρω από την εξαφάνιση του Σεκάου πολλαπλασιάζονται. Η τελευταία εμφάνισή του ήταν τον Μάρτιο, όπου, εμφανώς αδυνατισμένος, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube δήλωνε «για μένα, ήρθε το τέλος».

Ένας Νιγηριανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σεκάου ζει αλλά το ΙΚ ήθελε να τηρήσει αποστάσεις από αυτόν τον ισλαμιστή ηγέτη που τον θεωρεί αναξιόπιστο, θεωρώντας ότι αμαυρώνει την εικόνα της οργάνωσης.

Είναι «πιθανό» ο Αλ Μπαρνάουι να διαδέχτηκε τον Σεκάου στην ηγεσία της Μπόκο Χαράμ, εξήγησε ο Γιαν Σεντ Πιερ, ένας ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών οργανώσεων. Υπό την ηγεσία του Σεκάου «η Μπόκο Χαράμ απόλεσε το κύρος της και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί. Σήμερα, έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές ομάδες», πρόσθεσε.

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά την εκτέλεση του ιστορικού ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας το 2009. Τότε ξεκίνησε και το κύμα βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους ενώ σχεδόν 2,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της λίμνης Τσαντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο