Skip to main content

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση Ιταλίας – Μάλτας για το μεταναστευτικό

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση Ιταλίας – Μάλτας. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιωματούχοι και των δύο χωρών πετούν όλο το Σαββατοκύριακο το μπαλάκι των ευθυνών για τους 177 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.  

Μετά τις απειλές του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι θα στείλει τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη, σειρά είχε ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, ο οποίος αξίωσε την Κυριακή να επιβληθούν κυρώσεις στη Μάλτα, κατηγορώντας τη Βαλέτα ότι δεν διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο κι αντ’ αυτού αφήνει να σηκώνει το βάρος η Ρώμη.

«Βρίσκονται τώρα πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο πρακτικά σημαίνει σε ιταλικό έδαφος. Αναμένω η Ιταλία να ζητήσει από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. να βοηθήσουν, επαφίεται σε εκείνα, αλλά η Μάλτα τήρησε το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ την Κυριακή σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Σε πολύ πιο σκληρό τόνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Μίχαελ Φαρούτζια κατηγόρησε μέσω Twitter την Ιταλία ότι εσκεμμένα διέσωσε τους μετανάστες στα μαλτέζικα ύδατα.

Τη διαμάχη των δύο χωρών παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη υπόθεση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Τόβε Ερνστ τόνισε ότι χρειάζονται βιώσιμες και όχι ad hoc λύσεις.

naftemporiki.gr