Skip to main content

Προχωρούν οι Παλαιστίνιοι με την ένταξή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Αψηφώντας τις αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα έγγραφα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε 16 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του υπογεγραμμένου Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ —στον οποίο η Παλαιστίνη έχει καθεστώς κράτους-παρατηρητή— Ριγιάντ Μανσούρ, όπως και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ επιβεβαίωσαν την επίδοση των εγγράφων.

Η κίνηση αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, να οδηγήσει στη μείωση της αμερικανικής βοήθειας ή ακόμη και σε κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

Το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει πως οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν τα απαιτούμενα έγγραφα για να ενταχθούν σε 16 διεθνείς συνθήκες. Τα έγγραφα αυτά «μελετώνται» ώστε «να καθοριστούν τα προσήκοντα επόμενα βήματα», διευκρίνισε.

Βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, οι Παλαιστίνιοι θα ενταχθούν στο ΔΠΔ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί μια περίοδο αναμονής 60 ημερών μετά την επίδοση των υπογεγραμμένων και επικυρωμένων εγγράφων εισδοχής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε το δικαστήριο να αποκτήσει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράττονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά και να ερευνήσει τη συμπεριφορά των ηγετών τόσο του Ισραήλ, όσο και της Παλαιστίνης την τελευταία δεκαετία αιματηρών συρράξεων.

Ο Μανσούρ είπε ακόμη πως οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν αναδρομική έρευνα από το ΔΠΔ για «τα εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου στη Γάζα». Αναφερόταν στον πόλεμο των πενήντα ημερών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι.

Πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι, 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, που διήρκεσε από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο.

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε πως η κίνηση των Παλαιστινίων προκαλεί βαθιά ανησυχία στην Ουάσινγκτον και δεν θα συμβάλλει στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης, που δεν θα επιτύχει κανένα από τα αποτελέσματα που οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι ελπίζουν εδώ και καιρό να δουν για τον λαό τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράθκε. «Ενέργειες σαν αυτή δεν είναι η απάντηση» στα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, είπε.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως η κίνηση αυτή του Αμπάς εκθέτει τους Παλαιστίνιους ηγέτες στον κίνδυνο να διωχθούν για υποστήριξη μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης»—της Χαμάς—ενώ ήδη προχθές δεσμευόταν να «λάβει μέτρα» για να αντιμετωπίσει τις όποιες κινήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως ούτε το Ισραήλ, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters