Skip to main content

Γιλντιρίμ: Ελπίζουμε o Τραμπ να σταματήσει να εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας

Την ελπίδα του η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την πολιτική εξοπλισμού των συριακών κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον εξοπλισμό της συγκεκριμένης κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν μια στρατηγική σχέση όπως αυτή που έχουν με την Τουρκία να βρίσκεται υπό τη σκιά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο κ. Γιλντιρίμ.

Η Άγκυρα είναι εξοργισμένη με τη Δύση για τη βοήθεια που παρέχει στις YPG, οι οποίες ελέγχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), επί της ουσίας παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Tα δύο κόμματα αναγνωρίζουν ως κοινό ηγέτη και ιδεολογικό καθοδηγητή τους τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

naftemporiki.gr