Skip to main content

Ο Μπάιντεν θα αποκαλέσει τον Τραμπ «απειλή για τη δημοκρατία» στην επέτειο της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κατηγορήσει τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ ότι αποτελεί συνεχή απειλή για τη δημοκρατία την Πέμπτη, ημέρα επετείου της πολύνεκρης επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ που προσπάθησαν να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα.

Τα παράθυρα που έσπασαν όταν χιλιάδες ταραχοποιοί εισέβαλαν στο κτίριο με λευκό τρούλο στις 6 Ιανουαρίου 2021, επισκευάστηκαν, οι βουλευτές και το προσωπικό που διέφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους επέστρεψαν στη δουλειά και τα χιλιόμετρα προστατευτικής περίφραξης κατέβηκαν.

Όμως ο Μπάιντεν, οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί και μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του πρώην προέδρου προειδοποιούν ότι η ζημιά που έκανε πριν από την εξέγερση -σε μια έντονη ομιλία στην οποία υποστήριξε ψευδώς ότι η ήττα του ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης απάτης- παραμένει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, περίπου το 55% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει τον ψευδή ισχυρισμό του Τραμπ, ο οποίος απορρίφθηκε από δεκάδες δικαστήρια, πολιτειακά εκλογικά τμήματα και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα σε παρατηρήσεις στο Καπιτώλιο.

«Θα είμαστε ένα έθνος όπου θα επιτρέπουμε στους κομματικούς εκλογικούς αξιωματούχους να ανατρέψουν τη νομικά εκφρασμένη βούληση του λαού; Θα είμαστε ένα έθνος που δεν ζει στο φως της αλήθειας αλλά στη σκιά του ψέματος;», θΘα πει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είμαστε τέτοιου είδους έθνος. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να ζήσουμε σύμφωνα με αυτήν.»

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ το κτίριο του Καπιτωλίου είναι καλύτερα οχυρωμένο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, η δημοκρατία παραμένει ευάλωτη.

«Η εξέγερση δεν θα είναι μια παρέκκλιση. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ο κανόνας εκτός εάν το Κογκρέσο αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια» της 6ης Ιανουαρίου μέσω εκλογικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χάος των επεισοδίων, ενώ ένας αστυνομικός πέθανε την επόμενη ημέρα μετά τη μάχη με τους ταραχοποιούς και τέσσερις αργότερα αυτοκτόνησαν. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ένας από τους αστυνομικούς στο σημείο, ο λοχίας Χάρι Νταν της αστυνομίας του Καπιτωλίου, είπε ότι η επίθεση είχε συναισθηματικό τίμημα.

«Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την 6η Ιανουαρίου ακόμα κι αν το προσπαθείς. Είναι παντού, ειδικά αν είναι ο χώρος εργασίας σου», είπε ο Νταν σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει. Δεν με νοιάζει ποιος είναι.»

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν θα ξεκινήσουν μια ημερήσια σειρά εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει επίσης την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλους νομοθετικούς ηγέτες, κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν. Θα τονίσουν τη συνεχιζόμενη ζημιά από τη χειρότερη επίθεση στο Καπιτώλιο από τον πόλεμο του 1812.

Τα σχόλια του Μπάιντεν θα είναι «καθαρά για την απειλή που αντιπροσωπεύει ο πρώην πρόεδρος για τη δημοκρατία μας και πώς ο πρώην πρόεδρος εργάζεται συνεχώς για να υπονομεύει συνεχώς τις βασικές αμερικανικές αξίες και το κράτος δικαίου», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Βουλή δεν θα συνεδριάσει και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα είναι εκτός πολιτείας και θα παρευρεθούν στην κηδεία του πρώην Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζόνι Ισάκσον.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ανησυχούν ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να καταστήσουν λιγότερο πιθανό ότι οι μελλοντικές μεταβιβάσεις εξουσίας θα είναι ειρηνικές – ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν μικρότερα περιθώρια από το 2020, το οποίο κέρδισε ο Μπάιντεν με 7 εκατομμύρια ψήφους.

«Το γεγονός ότι το Μεγάλο Ψέμα έχει ριζώσει με τον τρόπο που έχει, και ότι έχει ενταθεί και επιδεινωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από την ίδια την 6η Ιανουαρίου», δήλωσε ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο Έντουαρντ Φόλεϊ.

Ο Τραμπ παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Διαμόρφωσε το πεδίο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου που θα καθορίσουν ποιο κόμμα ελέγχει το Κογκρέσο και έχει επανειλημμένα υπονοήσει ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ξανά το 2024.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters