Skip to main content

Λάβαμε «πολύ συγκεκριμένη» προειδοποίηση για επιθέσεις, λένε οι αρχές του Μονάχου

Ιρακινοί και Σύροι σχεδίαζαν επιθέσεις στο Μόναχο, σύμφωνα με την προειδοποίηση που έλαβαν λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι αρχές στο Μόναχο της Γερμανίας.

Όπως έκανε γνωστό ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης Χουμπέρτους Άντρα, Γερμανοί αξιωματούχοι έλαβαν «μια πολύ συγκεκριμένη» προειδοποίηση ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε σταθμούς τρένων στο Μόναχο.

«Μας έδωσαν ονόματα» είπε, σημειώνοντας πάντως πως «σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ονόματα είναι σωστά, αν οι άνθρωποι αυτοί ζουν καν ή πού μπορεί να βρίσκονται». «Αν το ξέραμε αυτό, θα είμαστε σαφώς ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο Μόναχο ή στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε νωρίτερα πως η πληροφορία, η οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προήλθε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, υποδείκνυε πως η οργάνωση μαχητών «Ισλαμικό κράτος» βρισκόταν πίσω από τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Οι σταθμοί που έκλεισαν ήταν ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου και ο σταθμός Πάσινγκ, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την πόλη. Και οι δύο επαναλειτούργησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Άντρα δήλωσε πως το επίπεδο συναγερμού στο Μόναχο παραμένει το ίδιο όπως ήταν και προτού οι γερμανικές αρχές λάβουν την πληροφορία.

Και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας δήλωσε ότι η παρουσία των αστυνομικών σε σταθμούς τρένων στο Μόναχο έχει μειωθεί και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι μια επίθεση μαχητών μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

«Δεν υπάρχουν νέοι συναγερμοί (ασφαλείας) για τις επόμενες ώρες και ημέρες» πρόσθεσε.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία του Μονάχου έγραψε: «Καλημέρα σε εκείνους που πέρασαν τη νύχτα έξω στο #munich! Ευχαριστούμε που παραμείνατε ήρεμοι και για την κατανόησή σας όσον αφορά τα μέτρα μας».

Η Γερμανία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα τον περασμένο μήνα. Την 17η Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού με 130 νεκρούς, ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής μιας επίθεσης.