Την Κύπρο θα επισκεφθεί στα τέλη Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εν μέσω κινητικότητας στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναμένεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας και του προγράμματος του ΓΓΕ. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο εδώ και 16 χρόνια, μετά από εκείνη τότε Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-μουν στο νησί το 2010.
Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να έχει (χωριστές) συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, με επίκεντρο τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια περίοδο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο και η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία συνεχίζει τις επαφές της με τις δύο πλευρές και με διεθνείς παράγοντες, επιχειρώντας να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.
Η κάθοδος Γκουτέρες συνδέεται με τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς ο Γενικός Γραμματέας έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












