Skip to main content

Στο μυαλό του Τραμπ: Σενάρια για χερσαία επίθεση στο Ιράν και κατάληψη νησιών – «Ίσως» εξολοθρεύσει και τους Φρουρούς

REUTERS/Kylie Cooper

Για πέμπτη μέρα συνεχίζεται το αμερικανικό σφυροκόπημα - «Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», λέει ο Τραμπ ανακοινώνοντας επενδύσεις 1 τρισ. στον αμερικανικό στρατό

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Τεχεράνης φαίνεται να εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σφυροκοπούν για πέμπτη μέρα το Ιράν και ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «εξουδετέρωσης» των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός πρόεδρος, έπειτα από σειρά ενημερώσεων από κορυφαίους συνεργάτες του, κινείται προς την κατεύθυνση διεύρυνσης των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οριστική απόφαση για τα επόμενα βήματα. Στο τραπέζι βρίσκονται διαφορετικά στρατιωτικά σενάρια, από την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών έως την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων για την κατάληψη στρατηγικών ιρανικών νησιών κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο πλήγματος σε ιδιαίτερα προστατευμένη εγκατάσταση στο όρος Πικάξε, η οποία, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να συνδέεται με μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Οι επιλογές αυτές, εφόσον εγκριθούν, θα αποτελούσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεύρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στη σύγκρουση.

Σύσκεψη στην «Αίθουσα Κρίσεων»

Ο Τραμπ συγκάλεσε την Τρίτη συνεδρίαση της λεγόμενης «Αίθουσας Κρίσεων» στον Λευκό Οίκο, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων πιθανά σχέδια για την κατάληψη του νησιού Χαργκ και άλλων περιοχών κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ, μιας θαλάσσιας αρτηρίας ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νταν Κέιν.

Παρά τα σενάρια στρατιωτικής κλιμάκωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει τελική απόφαση και επιμένει ότι θα προτιμούσε μια διπλωματική λύση. Ορισμένοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ενώ έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει δημόσιες απειλές του για κατάληψη του νησιού Χαργκ ή για χτυπήματα στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουση στην πιο επικίνδυνη φάση της, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με πιθανές επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «εξουδετέρωσης» των Φρουρών

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε επίσης αν η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιχείρηση αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Ναι, μπορεί. Θα δούμε τι θα συμβεί», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την εξουδετέρωση της ιρανικής οργάνωσης.

Τραμπ: «Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν»

Την ίδια ώρα ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν μου αρέσει να δίνω προθεσμίες, αλλά ουσιαστικά το γνωρίζουν – γνωρίζουν την ιστορία. Καλύτερα να συμπεριφερθούν σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει θέσει κάποιο όριο πριν από πιθανές νέες αμερικανικές επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους.

Παράλληλα είπε ότι η ιρανική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας μετά την ένταση και τα αμερικανικά πλήγματα των τελευταίων ημερών.

«Δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε. Και θέλουν πράγματι να καταλήξουν σε συμφωνία. Θα δούμε αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους ή αν απλώς θα το τελειώσουμε», δήλωσε ο Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτά δύο διαφορετικά σενάρια: μια πιθανή επιστροφή στη διπλωματία ή τη συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης.

Σχέδια αύξησης των στρατιωτικών δαπανών

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του και ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και τη διασφάλιση αμερικανικών θέσεων εργασίας.

«Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, έχουμε επενδύσει ένα ποσό-ρεκόρ, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, στις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Και την επόμενη χρονιά, είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια για τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια».

«Δεν σκέφτομαι τις απειλές κατά της ζωής μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στις απειλές κατά της ζωής του που, όπως έχει γίνει γνωστό, φέρεται να προέρχονται από το Ιράν. «Δεν το σκέφτομαι καν – γιατί αν το έκανα, δεν θα ήμουν πολύ αποτελεσματικός», δήλωσε.

«Βεβαίως, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που το κάνουν αυτό και πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά, αλλά εγώ δεν το σκέφτομαι καν.»

CENTCOM: Νέα πλήγματα κατά του Ιράν

Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός έχει εξαπολύσει νέο κύμα επιθέσεων. «Οι επιχειρήσεις στοχεύουν ικανότητες του ιρανικού στρατού που χρησιμοποιούνται για την απειλή σκαφών τα οποία κινούνται ελεύθερα μέσω των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε η CENTCOM, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους ακριβείς στόχους ή την έκταση των επιθέσεων.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, ότι ακινητοποίησαν πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ, εκτοξεύοντας πύραυλο στην καπνοδόχο του πλοίου.

Την ίδια ώρα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για εκρήξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρακτορείο Mehr ανέφερε ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη Αχβάζ, κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο αμερικανικών επιχειρήσεων από την επανέναρξη των εχθροπραξιών μέσα στον μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, τρεις εκρήξεις καταγράφηκαν και στην πόλη Τσαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ σφυροκοπούν επίσης το Μπαντάρ Αμπάς.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή «πίσω» από την πίεση Τραμπ στον Νετανιάχου

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.