Μετά το δημοσίευμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την υπομονή του με το Ιράν και εξετάζει πλέον πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, το αμερικανικό δίκτυο NBC αποκαλύπτει πως έχει ήδη έτοιμο και νέο όνομα για την αμερικανική επιχείρηση.
Και το όνομα αυτής; «Επιχείρηση Βαριοπούλα» (Operation Sledgehammer), αν και δεν είναι το μόνο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να μετονομάσει επίσημα τον πόλεμο με το Ιράν σε «Επιχείρηση «Βαριοπούλα»» εάν καταρρεύσει η εκεχειρία και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να ξεκινήσει ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι συζητήσεις για πιθανή αλλαγή της ονομασίας της «Επιχείρησης Επικής Οργής» υπογραμμίζουν το πόσο σοβαρά εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του πολέμου, σχολιάζει το NBC.
Παράλληλα, κατά το αμερικανικό δίκτυο, η μετονομασία της αμερικανικής επιχείρησης προσφέρει ευελιξία κινήσεων στον Αμερικανό πρόεδρο εξασφαλίζοντάς του άλλες 60 ημέρες πολέμου χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου.
Το ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών του 1973
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών του 1973 (War Powers Resolution) επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη, απαιτεί όμως να σταματήσει εντός 60 ημερών, εκτός εάν το Κογκρέσο δώσει την έγκρισή του.
Σύμφωνα με το νόμο, μόλις παρέλθει η αρχική προθεσμία των 60 ημερών, οι επιλογές του Αμερικανού προέδρου για τη συνέχιση της όποιας στρατιωτικής εκστρατείας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου περιορίζονται.
Ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει μια εφάπαξ παράταση κατά 30 ημέρες, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιήσει γραπτώς ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για να διευκολυνθεί η ασφαλής αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν παρέχει εξουσιοδότηση για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης.
Το τέλος της «Επιχείρησης Επική Οργή»
Οι 60 ημέρες που είχε στην διάθεσή του ο Τραμπ συμπληρώθηκαν την 1η Μαΐου, με τον ίδιο να υποστηρίζει ωστόσο ότι η εκεχειρία με την Τεχεράνη ουσιαστικά «πάγωσε» το χρονικό αυτό όριο.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το τέλος της «Επιχείρησης Επική Οργή» μετά τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να δοθεί χώρος για διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Τότε, η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει το Κογκρέσο ότι οι εχθροπραξίες είχαν τερματιστεί.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο συνέχισε να χρησιμοποιεί την ίδια ονομασία για τη σύγκρουση, ακόμη και στις δημόσιες ενημερώσεις του. Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι η «Επική Οργή» ουσιαστικά παραμένει ενεργή και ότι η εκεχειρία απλώς έχει «παγώσει» τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η αλλαγή στο όνομα της επιχείρησης θα μπορούσε να επιτρέψει στον Τραμπ να υποστηρίξει ότι «γέμισε» και πάλι το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών επανεκκινώντας τη διαδικασία έναντι του Κογκρέσου.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












