Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να δώσει στους Ιρανούς μεγαλύτερο, αλλά οριοθετημένο, χρονικό περιθώριο για να παρουσιάσουν ενιαία πρόταση ώστε να ξαναμπουν σε τροχιά οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις.
Δεν είναι σαφές εάν το μήνυμα του Τραμπ έχει φτάσει στους Ιρανούς.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να παρατείνει επ’ αόριστον την κατάπαυση του πυρός, είπαν οι πηγές, και δεν θέλει να δώσει χρόνο στο Ιράν να κωλυσιεργήσει περαιτέρω την έναρξη των συνομιλιών.
Επιφυλακτικός για την παράταση της προθεσμίας πέραν της Τετάρτης
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τις πηγές, ήταν επιφυλακτικός ως προς την παράταση της αρχικής εκεχειρίας πέραν της προθεσμίας της Τετάρτης, καθώς θέλει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, και ήλπιζε ότι η πίεση μιας προθεσμίας θα ανάγκαζε τους Ιρανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν αυτή λήξει.
Ωστόσο, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Τραμπ πιστεύουν ότι υπάρχουν ρωγμές εντός της ιρανικής ηγεσίας και ότι οι Ιρανοί δεν έχουν συναίνεση ώστε να εξουσιοδοτήσουν τους διαπραγματευτές τους να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία.
«Επιφυλακτικότητά του να επαναλάβει τα στρατιωτικά χτυπήματα»
Η απόφαση του Τραμπ να δώσει στην Τεχεράνη περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει μια «ενιαία πρόταση», αντανακλά την επιθυμία του να διευθετήσει τον πόλεμο με διπλωματικό τρόπο, καθώς και την επιφυλακτικότητά του να επαναλάβει τα στρατιωτικά χτυπήματα, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι, εν τω μεταξύ, ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να ασκεί πίεση στους Ιρανούς, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα εξελίσσονται.
Αλλά υπάρχει επίσης παραδοχή εντός της ομάδας του Τραμπ, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο αποκλεισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ανέφεραν οι πηγές.
Όλες εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












