Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου θα μιλήσουν την Πέμπτη.
«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι δύο ηγέτες μίλησαν, περίπου 34 χρόνια. Θα συμβεί αύριο. Ωραία!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Δεν διευκρινίζει πάντως ποιοι ηγέτες θα μιλήσουν, αν πρόκειται δηλαδή για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον πρόεδρο του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν ή τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ.

Ο Λίβανος πιθανότατα θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός προτού συμφωνήσει σε μια τέτοιου επιπέδου επικοινωνία με το Ισραήλ, το οποίο μέχρι σήμερα διστάζει δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι επιθυμεί να συνεχίσει να υποβαθμίζει τις ικανότητες της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον Λίβανο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης χθες το βράδυ, αλλά η συνεδρίαση φέρεται να έληξε χωρίς απόφαση.
Οι τελευταίες συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών
Πριν από τις τριμερείς συνομιλίες που διοργανώθηκαν από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ και ο Λίβανος είχαν πραγματοποιήσει τελευταία φορά διαπραγματεύσεις το 1993, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο ηγετών.
Η τελευταία φορά που οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν ένα ευρύ ειρηνευτικό πλαίσιο ήταν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Μαδρίτης το 1991.
Μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στην Ουάσιγκτον μέχρι το 1993. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες τελικά τερματίστηκαν χωρίς την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η επικοινωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ήταν σχεδόν αποκλειστικά έμμεση λόγω των εχθροπραξιών, καθώς και του νόμου του Λιβάνου του 1955 – ο οποίος τεχνικά εξακολουθεί να ισχύει – ο οποίος απαγορεύει τις επαφές και τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, καθώς και της σημαντικής πολιτικής επιρροής της Χεζμπολάχ στη χώρα.
Ο διάλογος διεξάγεται συνήθως μέσω της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL ή μέσω Αμερικανών μεσολαβητών.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












