Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση 10 πετρελαιοφόρων μέσω των Στενών του Ορμούζ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «δώρο» με στόχο να αποδείξει τη σοβαρότητά του στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Τεχεράνη είχε ήδη αφήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οκτώ «μεγάλα πλοία πετρελαίου» να περάσουν από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη δύο. Ο ίδιος συνέδεσε την ενέργεια αυτή με προηγούμενες, αινιγματικές δηλώσεις του περί ενός «δώρου» από το Ιράν.
Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες παγκοσμίως, καθώς από εκεί διέρχεται μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανά «διόδια» έως και 2 εκατ. δολαρίων στα στενά από τις ιρανικές αρχές, πράγμα που ίσως τεθεί ως όρος σε κάποια μεταγενέστερη συνθήκη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η σύγκριση με τη Βενεζουέλα
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι το ενδεχόμενο να τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο το πετρέλαιο του Ιράν αποτελεί «μία επιλογή», συγκρίνοντάς το με τη συμφωνία που, όπως υποστήριξε, πέτυχε η Ουάσινγκτον με τη Βενεζουέλα μετά την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.
«Είναι μια επιλογή», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει το ενδεχόμενο ελέγχου του ιρανικού πετρελαίου, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τα έχουν πάει «πολύ καλά» με τα αποθέματα της Βενεζουέλας.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












