Skip to main content

Κάγια Κάλας: Συμφωνία του ΟΗΕ για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

EUROPEAN UNION
Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το ενδεχόμενο συμφωνίας του ΟΗΕ για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ έθεσε η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ  Κάγια Κάλας στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Κάγια Κάλας, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά πόσον μια πρωτοβουλία βασισμένη στη συμφωνία για τα σιτηρά για τη Μαύρη Θάλασσα, θα ήταν εφικτή στη σύγκρουση στον Κόλπο .

Το 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, συμφώνησαν να μην εκδηλώνονται επιθέσεις σε πλοία που μεταφέρουν σιτηρά, στην Μαύρη Θάλασσα. Το 2025, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία  συμφώνησαν επίσης να μην υπάρχουν επιθέσεις σε εμπορικά σκάφη.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε ανοιχτό το Στενό του Ορμούζ και γι’ αυτό συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το θέμα, από ευρωπαϊκής πλευράς», δήλωσε η επικεφαλής Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Τροποποίηση της αποστολής Aspides

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ  θα συζητήσουν σήμερα το ενδεχόμενο επέκτασης στο Στενό του Ορμούζ της αποστολής «Aspides», κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί ευρωπαϊκά πολεμικά στην Ερυθρά για την προστασία της ναυσιπλοίας.

Η Κάλλας ανέφερε αρκετά σενάρια για την προστασία της ναυσιπλοίας στο Στενού του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Aspides. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε την τροποποίηση της τρέχουσας εντολής της αποστολής, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα συζητήσουμε με τα κράτη μέλη κατά πόσον είναι δυνατόν να τροποποιήσουμε στην πραγματικότητα την εντολή αυτής της αποστολής», εξήγησε η Κάλλας. Ωστόσο, πρόσθεσε, «το ερώτημα είναι κατά πόσον τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να χρησιμοποιήσουν στην πραγματικότητα αυτήν την αποστολή».

«Αν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή, η απλούστερη προσέγγιση θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την επιχείρηση που ήδη έχουμε επί τόπου και ίσως να την προσαρμόσουμε ελαφρώς», δήλωσε  η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ «Υπάρχει επίσης συζήτηση για έναν συνασπισμό εθελοντών σε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε το Στενό του Ορμούζ το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Οι 27 θα μπορούσαν έτσι να συμφωνήσουν σε κοινά «κριτήρια», αποδεκτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία θα υποβληθούν στους Ιρανούς για να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.