Skip to main content

Χίλαρι Κλίντον για Έπστιν: «Δεν είχα ιδέα για τα εγκλήματά του» – Ένταση και πολιτικές αιχμές στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση

REUTERS/Shannon Stapleton

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι είχε κοινωνική γνωριμία με τη Γκιλέιν Μάξγουελ και κατήγγειλε τους Ρεπουμπλικάνους για «πολιτικό σόου» – Στο επίκεντρο πλέον η κατάθεση του Μπιλ Κλίντον.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, βρέθηκε για περισσότερες από έξι ώρες ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της έρευνας των Ρεπουμπλικανών για τις διασυνδέσεις με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπστιν.

Βγαίνοντας από την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή της στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε κατηγορηματική: «Απάντησα σε κάθε ερώτηση όσο πληρέστερα μπορούσα, με βάση όσα γνώριζα», δήλωσε, τονίζοντας ότι «δεν γνώριζα τον Τζέφρι Έπστιν» και ότι δεν είχε ποτέ επικοινωνία μαζί του.

«Δεν ξέρω πόσες φορές χρειάστηκε να πω ότι δεν τον γνώριζα», είπε στους δημοσιογράφους.

REUTERS/Shannon Stapleton

Η αναφορά στη Γκιλέιν Μάξγουελ και ο γάμος της Τσέλσι

Η Χίλαρι Κλίντον παραδέχθηκε ότι γνώριζε «επιφανειακά» την Γκιλέιν Μάξγουελ, η οποία καταδικάστηκε για τον ρόλο της στο κύκλωμα του Έπστιν. Όπως διευκρίνισε, η Μάξγουελ είχε παραστεί ως «συνοδός καλεσμένου» στον γάμο της κόρης της, Τσέλσι Κλίντον, το 2010.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επέκρινε παράλληλα τους Ρεπουμπλικανούς επειδή «αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν δημόσια ακρόαση», υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να ενημερώσει τα ΜΜΕ εκ των υστέρων για όσα ειπώθηκαν.

Πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους

Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην κατοικία των Κλίντον στη Νέα Υόρκη και θεωρείται μία από τις πλέον προβεβλημένες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Επιτροπή, υπό τον πρόεδρό της Τζέιμς Κόμερ.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαρχής φορτισμένη. Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, η Κλίντον διερωτήθηκε γιατί η Επιτροπή δεν έχει καλέσει άλλα πρόσωπα με δεσμούς με τον Έπστιν, μεταξύ αυτών και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά όταν ο συντηρητικός podcaster Μπένι Τζόνσον ανήρτησε φωτογραφία από την κατάθεση στην πλατφόρμα X. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα προήλθε από τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Λόρεν Μπόεμπερτ. Δημοκρατικοί κατήγγειλαν παραβίαση των κανόνων της Βουλής.

«Ήταν πολύ ενοχλητικό», σχολίασε η Κλίντον, ενώ η Δημοκρατική βουλευτής από την Αριζόνα Γιασαμίν Ανσάρι χαρακτήρισε τη διαδικασία «ένα απίστευτα ανεύθυνο θέαμα».

«Μάθαμε πολλά», λέει ο Κόμερ

Ο Τζέιμς Κόμερ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη δημοσιοποίηση βίντεο της κατάθεσης εντός 24 ωρών, κάνοντας λόγο για «παραγωγική συζήτηση». Υποστήριξε ωστόσο ότι η Κλίντον παρέπεμπε συχνά σε ερωτήσεις προς τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον, λέγοντας επανειλημμένα: «Δεν γνωρίζω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον σύζυγό μου».

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή. Σε ερώτηση αν είναι βέβαιη ότι ο σύζυγός της δεν γνώριζε για τα εγκλήματα του Έπστιν, η Χίλαρι Κλίντον απάντησε: «Είμαι». Πρόσθεσε ότι η σχέση του με τον Έπστιν είχε διακοπεί χρόνια πριν αποκαλυφθούν οι εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρόμπερτ Γκαρσία έκανε λόγο για «πλήρη και καλή τη πίστει συνεργασία» της Κλίντον, καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα το πλήρες βίντεο.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι η κατάθεση των Κλίντον είναι κρίσιμη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η βουλευτής Νάνσι Μέις δήλωσε ότι η Κλίντον «απάντησε σε κάθε ερώτηση από κάθε μέλος».

Τα επίμαχα ταξίδια και τα ανοιχτά ερωτήματα

Έρευνα του CNN έχει δείξει ότι ο Μπιλ Κλίντον ταξίδεψε τουλάχιστον 16 φορές με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Τζέφρι Έπστιν, ενώ έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες από τη σχετική δικογραφία. Ωστόσο, δεν έχει κατηγορηθεί από τις αρχές για οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πέντε θεματικές ενότητες για τις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση της ομοσπονδιακής έρευνας για τον Τζέφρι Έπστιν και τη Γκιλέιν Μάξγουελ, οι συνθήκες θανάτου του Έπστιν το 2019, καθώς και πιθανά ζητήματα δεοντολογίας αιρετών αξιωματούχων.

Pizzagate και UFOs

Σύμφωνα με τη Χίλαρι Κλίντον, προς το τέλος της διαδικασίας τέθηκαν ερωτήσεις ακόμη και για τα UFOs και τη θεωρία συνωμοσίας «Pizzagate». Η ίδια χαρακτήρισε το σκέλος αυτό της ανάκρισης «ιδιαίτερα ασυνήθιστο».

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση Έπστιν παραμένει έντονα φορτισμένη – με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στην επικείμενη κατάθεση του Μπιλ Κλίντον και στη δημοσιοποίηση, ή μη, του βίντεο της διαδικασίας.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.