Skip to main content

Σκεπτικισμός Κάλας για τον ευρω-στρατό: Όσοι το ζητούν, δεν το έχουν σκεφτεί πολύ καλά

NTB/Javad Parsa via REUTERS

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αμφιβάλλει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός, όταν ήδη υπάρχουν οι κρατικοί και ο νατοϊκός

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Οι υποστηρικτές ενός νέου ευρωπαϊκού στρατού «δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα», λέει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με την ιδέα της δημιουργίας μιας διαφορετικής ευρωπαϊκής δύναμης, ξεχωριστής από το ΝΑΤΟ.

«Όσοι λένε ότι χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό… ίσως δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα από πρακτική άποψη, γιατί, έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός (σ.σ. της Εσθονίας), ξέρεις ότι έχεις έναν στρατό, έχεις έναν αμυντικό προϋπολογισμό. Επομένως αν είσαι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορείς να δημιουργήσεις ακόμη έναν στρατό».

Συνεχίζοντας η Κάγια Κάλας τόνισε, σε αυτήν την δήλωση που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση: «Σε περιόδους κρίσης, το πιο σημαντικό είναι η ιεραρχία: ποιος δίνει διαταγές σε ποιον. Αν έχετε έναν ευρωπαϊκό στρατό και μετά έχετε το ΝΑΤΟ, τότε (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση) χάνεται η μπάλα. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα, η οποία είναι επίσης μέρος του ΝΑΤΟ και συμπληρώνει πραγματικά το ΝΑΤΟ. Ας μην πετάξουμε το ΝΑΤΟ από το παράθυρο».

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιούνας Γκαρ Στόρε την υποστήριξε, λέγοντας ότι τέτοιες προτάσεις προκαλούν «μεγάλη ζημιά» και επιμένοντας ότι «αυτός δεν είναι ο δρόμος» που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι.

Με πληροφορίες από Guardian

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.