Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο, καθώς οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν τις διμερείς σχέσεις σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες.
Ο Κάρνεϊ, που είναι ο πρώτος Καναδός πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Πεκίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, στρέφεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενίσχυσης των εξαγωγών σε μη Αμερικανούς εταίρους κατά την επόμενη δεκαετία.
Για την Κίνα, το ταξίδι προσφέρει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Καναδά και να φέρει έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο των ΗΠΑ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ πιο κοντά στην τροχιά της.
Κατά την συνάντησή τους οι δύο ηγέτες εξήραν την αρχή νέας εταιρικής σχέσης, έπειτα από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δυο κρατών, που σήμερα ωστόσο υφίστανται πιέσεις από τις ΗΠΑ.
Πώς έσπασε ο πάγος
«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που προχωράμε μπροστά με τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση μας», είπε ο Κάρνεϊ στην αρχή της συνάντησής του με τον Σι. Ο οικοδεσπότης του στο Παλάτι του Λαού μίλησε για το «νέο κεφάλαιο» που άνοιξε τον Οκτώβριο, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου Ασίας-Ειρηνικού στη Νότια Κορέα.
Οι συνομιλίες εκείνες, που είχαν χαρακτηριστεί την εποχή σημείο «καμπής» από τον Καναδό πρωθυπουργό , άνοιξαν τον δρόμο για την αναθέρμανση που αποκρυσταλλώνεται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε τότε προσκαλέσει τον Κάρνεϊ να επισκεφθεί το Πεκίνο.
Έκτοτε οι επαφές ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για να αποκατασταθεί και να αποκτήσει νέα ώθηση «η συνεργασία σε διάφορους τομείς» έφεραν «θετικά αποτελέσματα», συνόψισε σήμερα ο Σι, δηλώνοντας επίσης «ευτυχής» για αυτό.
Ο Κάρνεϊ, που έφθασε το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να βρίσκεται στη χώρα ως αύριο Σάββατο, κάνει την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στην Κίνα έπειτα από εκείνη του προκατόχου του Τζάστιν Τριντό το 2017. Σκοπός της επίσκεψης είναι να γυρίσει τη σελίδα των πολυετών εντάσεων και να τονώσει το διμερές εμπόριο.
Οι συλλήψεις που δοκίμασαν τις σινοκαναδικές σχέσεις
Οι σινοκαναδικές σχέσεις εισήλθαν σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης το 2018, όταν είχε συλληφθεί από τις καναδικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, κορυφαίο στέλεχος–και κόρη του ιδρυτή–της Huawei, που ακολουθήθηκε από τις φυλακίσεις δυο Καναδών από τις κινεζικές αρχές, που τους κατηγόρησαν για κατασκοπεία.
Από το καλοκαίρι του 2024, η Οτάβα και το Πεκίνο συγκρούονται στο πεδίο του εμπορίου: καναδικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον κινεζικό χάλυβα και σε αντίποινα κινεζικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί σε αγροτικά προϊόντα, ανάμεσά τους την κράμβη, είδος λάχανου, ελαιούχο φυτό που χρησιμοποιείται τόσο για τη διατροφή όσο και για την παραγωγή βιοκαυσίμων, των οποίων ο Καναδάς είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως.
Άνοιξαν ξανά τα «κανάλια επικοινωνίας»
Οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να βελτιώνονται τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Κάρνεϊ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο δεύτερος στην ιεραρχία ηγέτης της Κίνας, συμφώνησαν να «τακτοποιήσουν τα κανάλια επικοινωνίας». Στη συνέχεια, ο Κάρνεϊ συναντήθηκε με τον Σι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Οκτώβριο.
Ο Καναδός πρωθυπουργός πήγε στην Κίνα με σκοπό να εξασφαλιστεί πρόοδος στα ζητήματα αυτά, χωρίς κατ’ ανάγκη να αποστρέφει το βλέμμα από τα ζητήματα για τα οποία οι δυο πλευρές διαφωνούν ανοικτά, πάντως χωρίς να επιδιώκει την αναγκαστική επίλυσή τους.
Ο Κάρνεϊ ελπίζει ακόμη να γίνει πραγματικότητα η ευχή του ο Καναδάς να διπλασιάσει τις εξαγωγές του σε άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ, ως το 2035, ώστε να μειωθεί σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον η εξάρτησή του από τον νότιο γείτονά του.
Η Κίνα και ο Καναδάς έχουν ακόμη κοινό στοιχείο πως υφίστανται τις συνέπειες της επιθετικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο ρεπουμπλικάνος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2025.
«Ιστορικές πρόοδοι»
Η νέα εταιρική σχέση της Οτάβας και του Πεκίνου θα συμβάλλει στη «βελτίωση του συστήματος πολυμερούς συνεργασίας», το οποίο «αντιμετώπισε σκληρή δοκιμασία τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Κάρνι κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Σι.
«Επικεντρωνόμαστε στα πεδία στα οποία μπορούμε να καταγράψουμε ιστορικές προόδους: στη γεωργία, στην ενέργεια και στα χρηματοοικονομικά. Εκεί μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα ταχύτερα αποτελέσματα» πρόσθεσε.
«Η ανάπτυξη κατά τρόπο λογικό και σταθερό των σινοκαναδικών σχέσεων εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών μας και συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σι.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος του Καναδά, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Ο όγκος των ανταλλαγών αγαθών μεταξύ του Καναδά της Κίνας ανήλθε στα 89,62 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια το 2025, με την κινεζική πλευρά να καταγράφει πλεόνασμα 6 δισεκ. και πλέον, σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Τετάρτη από την κινεζική πλευρά. Ενώ οι εξαγωγές της Κίνας στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, αντιθέτως οι καναδικές εξαγωγές στην κινεζική αγορά μειώθηκαν κατά 10,4%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- FT
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












