Skip to main content

Βρετανία: «Aλμα στο σκοτάδι» για τον Κιρ Στάρμερ με την άκρα δεξιά να καραδοκεί

Gareth Fuller/Pool via REUTERS

Η κυβέρνηση Στάρμερ έχει «βυθιστεί» στις δημοσκοπήσεις, καθώς δέχεται επικρίσεις ότι δεν κάνει αρκετά για να τονώσει την ανάπτυξη

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ένα νέο πολιτικό μέτωπο ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ: Τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, που προορίζεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος υποστηρίζει όσους είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι το κράτος πρόνοιας παγιδεύει τους ανθρώπους όχι μόνο στη φτώχεια αλλά και στην ανεργία», δήλωσε σήμερα ο Στάρμερ.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει ένα δίκτυο προγραμμάτων κατάρτισης για νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών, με σύντομη, στοχευμένη μαθητεία σε τομείς που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού και ισχυρότερο ρόλο για τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Η λογική είναι σαφής: όσοι λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το κράτος πρέπει να υποστηριχθούν, σχεδόν να αναγκαστούν, για να ξεκινήσουν μια πορεία επανένταξης στο εργατικό δυναμικό.

Τρεις άξονες

Το νέο πακέτο κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

  • Αναπροσαρμογή των παροχών ώστε να μην είναι οικονομικά πιο βιώσιμη η παραμονή εκτός εργασίας, από την εργασία.
  • Ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης , με υποχρεωτικά μαθήματα για όσους λαμβάνουν υποστήριξη και είναι ικανοί να εργαστούν.
  • Εστίαση των πόρων στους νέους.

«Το κράτος πρόνοιας χρειάζεται μεταρρύθμιση…γιατί κοστίζει χρήματα στη χώρα, είναι κακό για την παραγωγικότητά μας και, το πιο σημαντικό, κοστίζει στη ευκαιρίες και δυνατότητες. Επομένως, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν τα κίνητρα που πνίγουν τις δυνατότητες των νέων μας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νέα προσπάθεια μεταρρύθμισης

Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει και πάλι το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά ανέκρουσε πρύμναν λόγω των αντιδράσεων των ίδιων των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.

Η κυβέρνηση Στάρμερ είχε σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, περικοπές στα επιδόματα για άτομα με αναπηρία και διάφορες ασθένειες. Αυτό προκάλεσε μαζική αντίσταση εντός του ίδιου του κόμματος του Στάρμερ: Περισσότεροι από 120 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος απείλησαν ανοιχτά να μπλοκάρουν πλήρως στο Κοινοβούλιο τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια.

Οι αντίπαλοι του Στάρμερ αντιτείνουν ότι πίσω από τη ρητορική αυτή, κρύβεται μια πολιτική περιορισμού της πρόσβασης στην περίθαλψη. Σε μια εποχή μάλιστα, που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ήδη μακρές λίστες αναμονής στον τομέα της υγείας και πραγματικούς μισθούς που διαβρώνονται από την κρίση του κόστους ζωής.

Για να αποφύγει μια ήττα στο Κοινοβούλιο, ο Στάρμερ αναγκάστηκε να περιορίσει δραματικά το πακέτο: οι περιορισμοί στα επιδόματα αναπηρίας και ασθένειας, που αρχικά προορίζονταν να ισχύουν και για όσους τα λάμβαναν ήδη, περιορίστηκαν μόνο στους νέους δικαιούχους. Παρά ταύτα, ανεξάρτητες αναλύσεις εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα ωθούσαν άλλους 150.000 ακόμη ανθρώπους, κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Φιλοδοξία της φτώχειας»

Η πολιτική συζήτηση στη Βρετανία διεξάγεται γύρω από τον ίδιο τον ορισμό της κοινωνικής πρόνοιας. Ο Στάρμερ επιμένει στην ανάγκη να σπάσει αυτό που αποκαλεί «φιλοδοξία της φτώχεια»- την ιδέα δηλαδή ότι το κράτος μπορεί απλώς να εγγυηθεί ένα ελάχιστο εισόδημα στους ανέργους, χωρίς να απαιτεί σε αντάλλαγμα την ανάπτυξη και την επαγγελματική κατάρτιση.

Η κυβέρνηση Στάρμερ σκοπεύει να παρέμβει ειδικά στα επιδόματα υγείας. Ο δηλωμένος στόχος είναι να γίνει καλύτερη διάκριση μεταξύ εκείνων που είναι πραγματικά ανίκανοι να εργαστούν και εκείνων που θα μπορούσαν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας με επαρκή ιατρική και εκπαιδευτική υποστήριξη.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα αφορά τους νέους κάτω των 22 ετών με μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες: τα ειδικά ασφάλιστρα που σχετίζονται με την υγεία, τα οποία καταβάλλονται επί του παρόντος ως συμπλήρωμα του προγράμματος «Universal Credit», θα καταργηθούν σταδιακά για τις νέες γενιές. Η εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή κινήτρων στους εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους με χαμηλή απασχολησιμότητα.

Για πολλούς αναλυτές, το ερώτημα είναι αν η μεταρρύθμιση θα μετατοπίσει πραγματικά τους πόρους από τις παθητικές επιδοτήσεις σε επενδύσεις σε δεξιότητες ή αν τελικά θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες εξοικονομήσεις και αυξημένη πίεση στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Νέοι φόροι 26 δισ.

Η κυβέρνηση Στάρμερ έχει «βυθιστεί» στις δημοσκοπήσεις, καθώς δέχεται επικρίσεις ότι δεν κάνει αρκετά για να τονώσει την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη έναν προϋπολογισμό που περιλάμβανε αυξήσεις φόρων κατά 26 δισεκατομμύρια λίρες, για τη χρηματοδότηση μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και της αγοραστικής δύναμης. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έσοδα ως βάση για τη μείωση του χρέους, ενώ παράλληλα θα διατεθούν πέντε δισεκατομμύρια λίρες για αμυντικές δαπάνες, ώστε να ανέβουν στο 2,6% του ΑΕΠ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά μια στρατηγική δημοσιονομικής λιτότητας για να καλύψει ένα πιθανό έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών με αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών. Φόροι για όλους, χαμηλότερες δαπάνες για τα υπουργεία και τις τοπικές αρχές. Αυτή είναι η περίληψη του πακέτου προϋπολογισμού», εξηγούν στη Ναυτεμπορική παράγοντες στο Σίτι.

Ο προϋπολογισμός έτυχε μάλλον θετικής υποδοχής από τις αγορές, αλλά δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση των Συντηρητικών, που κατηγορούν επίσης την υπουργό Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς ότι σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα της φορολογικής κατάστασης για να δικαιολογήσει αυτές τις αυξήσεις.

Μεταξύ δύο πυρών

Οι Τόρις έχουν χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό ως «δημοσιονομική επιδρομή» σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικροαποταμιευτές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «παίρνει χρήματα από τους εργαζόμενους για να πληρώνει υψηλότερα επιδόματα». Προειδοποιούν μάλιστα, ότι ο κίνδυνος είναι μια σπειροειδής πορεία στην οποία οι υψηλότεροι φόροι και τα στρεβλά κίνητρα καταπνίγουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

«Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από ακίνητα υψηλής αξίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επικουρικές συντάξεις και άλλα μέσα αποταμίευσης αμφισβητούνται, ενώ οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια αναμένεται να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα», υποστηρίζουν οι Τόρις.

«Το διακύβευμα είναι πάντως, υψηλό για τον Βρετανό πρωθυπουργό: η μεταρρύθμιση στο κράτος πρόνοιας έρχεται μετά από μήνες εσωτερικών εντάσεων εντός του Εργατικού Κόμματος και ένα κύμα κριτικής από την Συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Στάρμερ και την Υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ότι πλήττουν σκληρά τους φορολογούμενους για να χρηματοδοτήσουν περισσότερες κοινωνικές δαπάνες», λένε στη Ναυτεμπορική ,Βρετανοί δημοσιογράφοι .

«Σήμερα, προσθέτουν, ο Στάρμερ παρουσιάζει μια εκδοχή που η κυβέρνηση περιγράφει ως πιο «ισορροπημένη» και επικεντρωμένη στην ένταξη, αλλά ο εσωτερικός διχασμός εντός των Εργατικών δεν έχει εξαφανιστεί. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος συνεχίζει να καταγγέλλει τον κίνδυνο στοχοποίησης των πιο ευάλωτων, ιδίως των νέων με προβλήματα ψυχικής υγείας ή κρυφές αναπηρίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωθηθούν να αναζητήσουν εργασία χωρίς επαρκή υποστήριξη».

Το πολιτικό στοίχημα του Στάρμερ

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πολιτικές του Στάρμερ «δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα πιο οξυμένα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η αυξανόμενη φτώχεια, η παρακμή της βιομηχανίας ή η κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών…Πρόκειται για μια μειωμένη εκδοχή των οικονομικών κινήτρων του Τζο Μπάιντεν, αλλά και αυτή ή ατζέντα ήταν κενά λόγια».

Στο βάθος, ο Εργατικός πρωθυπουργός έχει να κάνει με ένα προσωπικό πολιτικό στοίχημα . Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογική της νίκη, η κυβέρνηση των Εργατικών έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές πορείας.

«Ο Στάρμερ βρίσκεται υπό πολιορκία σε πολλά μέτωπα, λένε Βρετανοί δημοσιογράφοι. «Κυρίως όμως από την άκρα δεξιά, το Reform UK του Νάιτζελ Φαρατζ, που επελαύνει στις δημοσκοπήσεις, αναδιατάσσοντας πλήρως το πολιτικό σκηνικό. Το Reform UK , με μόλις πέντε βουλευτές, προηγείται με 29% έναντι 18% των Εργατικών και μόλις 17% τω Τόρις.

Ο 61χρονος Φάρατζ εκμεταλλεύεται τη βαθιά απογοήτευση της κοινής γνώμης απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, και είναι μακράν, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Βρετανίας.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.