Στο φως έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο ειρήνευσης που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως προκειμένου να τερματιστεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα πρέπει να αποδεχθεί το πλαίσιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανώνυμους Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Axios που υποστήριζε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με τη Ρωσία για την κατάρτιση σχεδίου ειρήνευσης 28 σημείων, εμπνευσμένου από το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρακτορείο Reuters και οι FT, το ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνει:
- αναγνώριση της Κριμαίας και των άλλων εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα
- παραχώρηση του υπόλοιπου τμήματος του ανατολικού Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχονται από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
- τη μείωση του ουκρανικού στρατού σε 400.000 άτομα (κατά το ήμισυ)
- την εγκατάλειψη βασικών κατηγοριών όπλων
- την άρνηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας
Δημοσίευμα των FT αναφέρει επίσης πως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνονται και πολιτικά αιτήματα όπως:
- αναγνώριση της ρωσικής ως επίσημης γλώσσας του Ουκρανικού κράτους
- χορήγηση επίσημου καθεστώτος στο τοπικό παράρτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ρουστέμ Ούμεροφ.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν στους FT ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου και είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις.
Πεσκόφ: Καμία νέα εξέλιξη
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε την Τετάρτη ότι, παρά τη συνεχιζόμενη επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν σημειωθεί νέες εξελίξεις σχετικά με πιθανό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία.
Απαντώντας στα δημοσιεύματα που αφορούν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης, ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παρουσιαστεί μετά τη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του. Παράλληλα, επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης κορυφής.
Ζελένσκι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να παραμείνει αποτελεσματική προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.
«Το κύριο για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη είναι να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και να παραμένει η αμερικανική ηγεσία αποτελεσματική και ισχυρή», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά τις συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος Τραμπ, «έχουν τη δύναμη για να φέρουν τον πόλεμο επιτέλους στο τέλος του».
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι ο Ερντογάν πρότεινε διάφορα φορμά για τις συνομιλίες «και είναι σημαντικό για εμάς ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέχει την αναγκαία πλατφόρμα».
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












