Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχτεί ένα πλαίσιο που έχει καταρτίσει η Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Το εν λόγω πλαίσιο προτείνει στο Κίεβο να παραδώσει εδάφη καθώς και τμήμα του οπλισμού του, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters, δύο άτομα με γνώση του θέματος.
Οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και τη μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον θέλει το Κίεβο να αποδεχθεί τα κύρια σημεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η κατάσταση στο πεδίο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με σταθερό ρυθμό στις εδαφικές τους κατακτήσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων.
Δεν έχουν διεξαχθεί δια ζώσης συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο, με τον πόλεμο να συνεχίζεται σχεδόν για τέσσερα χρόνια, εντείνοντας την πίεση για μια έγκαιρη διπλωματική λύση.
Οι αμερικανικές προτάσεις ετοιμάστηκαν χωρίς συμμετοχή της Ουκρανίας και περιλαμβάνουν σημαντικές στρατιωτικές παραχωρήσεις, όπως η μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο την εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ και την αποχώρηση από τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί ως ρωσικές – απαιτήσεις που η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί.
Πεσκόφ: «Καμία νέα εξέλιξη» ως προς τις προτάσεις ειρήνευσης στην Ουκρανία
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκαν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις ως προς την ανακοίνωση σχετικά με ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Μετά από πολυάριθμα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συντάξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε στο Κίεβο να παραχωρήσει ορισμένα εδάφη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρχε τίποτα νέο να ανακοινωθεί από τη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι επαφές με τους Αμερικανούς συνεχίστηκαν, αλλά ότι δεν έχει ακόμη γίνει επαρκής εργασία για να πραγματοποιηθεί μια άλλη σύνοδος κορυφής.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου
Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανώνυμους Ρώσους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ουκρανία πρέπει:
- να παραχωρήσει το υπόλοιπο τμήμα του ανατολικού Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχονται από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
- να μειώσει κατά το ήμισυ το μέγεθος του στρατού
- να εγκαταλείψει βασικές κατηγορίες όπλων
- να αρνηθούν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ορισμένα πολιτικά αιτήματα:
- η Ουκρανία να αναγνωρίσει τα ρωσικά ως επίσημη γλώσσα του κράτους
- να χορηγηθεί επίσημο καθεστώς στο τοπικό παράρτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ρουστέμ Ούμεροφ.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν στους FT ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου και είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις.
Το δημοσίευμα του Axios
Οι πληροφορίες του Reuters έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά από δημοσίευμα του Axios ότι ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται κρυφά με τη Μόσχα για να καταρτίσει νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα σχέδιο των 28 σημείων, εμπνευσμένο από την αντίστοιχη προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για συμφωνία στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο επικεντρώνεται στην ειρήνη στην Ουκρανία, την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο μέλλον. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς προσεγγίζει ευαίσθητα ζητήματα όπως τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν, αν και με αργό ρυθμό, ελέγχοντας λιγότερη γη από όση διεκδικεί το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τις πηγές του Axios, το σχέδιο συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και του Ρώσου ομοτίμου του, Κίριλ Ντμίτριεφ.
Ο Ντμίτριεφ, ο οποίος διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας και ασχολείται επίσης ενεργά με τη διπλωματία για την Ουκρανία, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι επί τρεις ημέρες είχε συναντήσεις με τον Γουίτκοφ και άλλα μέλη της ομάδας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαϊάμι από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου.
Αισιοδοξία
Μάλιστα εξέφρασε αισιοδοξία για τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας, επειδή, σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες, «αισθανόμαστε ότι η ρωσική θέση ακούγεται πραγματικά». «Είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο, που ουσιαστικά λέει: «Πώς μπορούμε πραγματικά να φέρουμε, επιτέλους, διαρκή ασφάλεια στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ουκρανία», φέρεται να δήλωσε ο Ντμίτριεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο από αυτό που προετοιμάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας επειδή αγνοεί τις θέσεις της Ρωσίας.
Οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να συντάξουν ένα γραπτό έγγραφο πριν από την επόμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Ντμίτριεφ, προσθέτοντας πάντως ότι η σύνοδος κορυφής στη Βουδαπέστη παραμένει εκτός συζήτησης.
Επίσης, κατά τον Ρώσο απεσταλμένο, η αμερικανική πλευρά βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης των Ουκρανών και τους Ευρωπαίων σχετικά με τα «οφέλη» της τρέχουσας προσέγγισης.
Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το νέο σχέδιο. «Πιστεύουμε ότι η χρονική στιγμή είναι καλή για αυτό το σχέδιο τώρα. Αλλά και τα δύο μέρη πρέπει να είναι πρακτικά και ρεαλιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Reuters, FT
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












