Άμεση προτεραιότητα της Βρετανίας είναι η ανακούφιση των δεινών στη Γάζα και η διασφάλιση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε την Παρασκευή υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα είναι η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ένα σχέδιο που προκάλεσε έντονη καταδίκη από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Στάρμερ θα συζητήσει αργότερα την Παρασκευή τρόπους με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.
Μιλώντας πριν από αυτή τη συνάντηση, ο Βρετανός υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ δήλωσε στο Sky News:
«Θέλουμε παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, την επιθυμούμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες όπου αυτό το είδος μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης θα έχει τον χώρο να εξελιχθεί».
«Αλλά αυτή τη στιγμή, σήμερα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που θα απαλύνει τα δεινά, και η ακραία, αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στη Γάζα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για εμάς σήμερα».
Οι Εργατικοί πιέζουν για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης
Ο δήμαρχος των Εργατικών του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, και οι βουλευτές των Εργατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Η υπουργός του Στάρμερ, Σαμπάνα Μαχμούντ, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε «πολλαπλά οφέλη» και θα έστελνε ένα μήνυμα στο Ισραήλ.
Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος την κατάλληλη στιγμή, χωρίς ποτέ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα ή να καθορίσουν τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.
Η ισχυρή επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου δήλωσε την Παρασκευή ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να περιμένει την τέλεια στιγμή, επειδή η εμπειρία δείχνει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ η τέλεια στιγμή».
Ο Στάρμερ επρόκειτο να πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας την Παρασκευή σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, την οποία χαρακτήρισε ως «ανείπωτη και αδικαιολόγητη» ανθρωπιστική καταστροφή.
Η κρατική υπόσταση ήταν «αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού»
Αλλά σε δήλωση που ανακοίνωνε την κλήση, ο Στάρμερ είπε ότι ενώ η κρατική υπόσταση ήταν «αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού», η Βρετανία δεν θα την υποστήριζε πριν συμφωνηθεί εκεχειρία.
Ένα μέλος του κοινοβουλίου των Εργατικών δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τον Στάρμερ στο κόμμα για την αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει περισσότερα διπλωματικά μέτρα για να καταδικάσει το Ισραήλ.
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοργισμένοι με όσα συμβαίνουν στη Γάζα και πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ δειλοί», δήλωσε ο νομοθέτης.
Η προσέγγιση του Στάρμερ στο θέμα περιπλέχθηκε περαιτέρω από την άφιξη στη Σκωτία αργότερα την Παρασκευή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει οικοδομήσει θερμές σχέσεις.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η Βρετανία σπάνια έχει αποκλίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: Reuters