Skip to main content

Έρευνα: «Ναι» από τους πολίτες των 4 μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ για επανένταξη της Βρετανίας στην ένωση

Άλλους όρους για την επιστροφή της ζητάνε οι Ευρωπαίοι - Να παραμείνουν οι ίδιοι όροι όπως και πριν θέλουν οι Βρετανοί

Δέκα χρόνια αφότου οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που οδήγησε στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών στα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποστήριζαν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά όχι με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν.

Η έρευνα της YouGov, που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνει επίσης ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων πλέον τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη Ένωση – αλλά μόνο εφόσον διατηρηθούν τα ειδικά προνόμια και οι εξαιρέσεις που απολάμβανε η χώρα προηγουμένως.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, αποτελεί ένα «αδιέξοδο στη δημόσια γνώμη», ακόμη κι αν, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σοβαρή προοπτική η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών – η οποία φέτος διαπραγματεύτηκε μια «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την ΕΕ – να επιδιώξει την επανένταξη της χώρας στην Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

«Ναι» στην επανένταξη αλλά με άλλους όρους

Η έρευνα EuroTrack της YouGov έδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες στα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ – τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία – υποστηρίζουν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51% στην Ιταλία, 53% στη Γαλλία, 60% στην Ισπανία και 63% στη Γερμανία.

Ωστόσο, όταν τους τέθηκε το ερώτημα αν η Βρετανία θα πρέπει να επιτραπεί να επιστρέψει με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν την αποχώρησή της – όπως το να μην υιοθετήσει το ευρώ και να παραμείνει εκτός της ζώνης Σένγκεν – τα ποσοστά έπεσαν κατακόρυφα.

Μόλις περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στις τέσσερις αυτές χώρες υποστήριξε την επιστροφή της Βρετανίας με τους παλιούς όρους: 19% στην Ιταλία και τη Γαλλία, 21% στην Ισπανία και 22% στη Γερμανία. Αντίθετα, 58% έως 62% δήλωσαν πως, εφόσον επανενταχθεί, η Βρετανία πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις βασικές πολιτικές της ΕΕ.

Η YouGov έθεσε και ένα «τεστ αντοχής» στις δυτικοευρωπαϊκές απόψεις, ρωτώντας αν, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν διατεθειμένο να επιστρέψει μόνο εφόσον διατηρήσει τις παλιές εξαιρέσεις του, θα έπρεπε να του επιτραπεί η επανένταξη. Ένα ποσοστό 33% έως 36% θεώρησε αυτό αποδεκτό, αλλά πολλοί περισσότεροι (41% έως 52%) ήταν αντίθετοι.

«Ναι», αλλά με τους ίδιους όρους λένε οι Βρετανοί

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 54% των Βρετανών υποστηρίζει την επανένταξη στην ΕΕ όταν η ερώτηση τίθεται απομονωμένα. Όταν όμως τους ζητείται να αποδεχθούν την επιστροφή χωρίς τις παλιές εξαιρέσεις, το ποσοστό υπέρ πέφτει στο 36%, ενώ το 45% των Βρετανών δηλώνει αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς και όσοι υποστήριξαν πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, θα εξακολουθούσαν γενικά να στηρίζουν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν — αν και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων υπέρ της παραμονής δήλωσε ότι θα υποστήριζε την επανένταξη χωρίς τις προηγούμενες εξαιρέσεις, ποσοστό μειωμένο κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ερώτηση χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, το 58% των ψηφοφόρων των Εργατικών (-23 μονάδες) και το 49% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (-31 μονάδες) θα υποστήριζαν την επιστροφή χωρίς τα παλιά προνόμια.

Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων που θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ χωρίς τις προηγούμενες εξαιρέσεις μειώθηκε σχεδόν στο μισό: από 21% σε 10% μεταξύ όσων είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης (leave voters), από 25% σε 12% μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, και από 15% σε 9% μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Reform UK.

Εξαιρετικά θετική η Δανία

Η Δανία, η πέμπτη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης που συμμετείχε στη δημοσκόπηση, αποδείχθηκε εξαίρεση. Οι ερωτηθέντες εκεί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικοί (72%) στην επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ενώ ήταν πιο ενθουσιώδεις από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη ως προς το να του επιτραπεί να διατηρήσει τις προηγούμενες εξαιρέσεις του (43% υπέρ), όπως αναφέρει ο Guardian.

Ωστόσο, η Δανία είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες της ΕΕ που διατηρούν επίσημες εξαιρέσεις από βασικούς τομείς πολιτικής της Ένωσης.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι μεγάλη πλειοψηφία πολιτών και στις πέντε ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες (63% έως 75%) θα υποστήριζε την ένταξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 27 Ιουνίου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα άνω των 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και άνω των 1.000 στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.