Skip to main content

Ο Τραμπ θέλει να στείλει Patriot στην Ουκρανία- Η χώρα που θα πληρώσει τον λογαριασμό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα στείλει συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία, αλλά με την Ευρώπη να πληρώνει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία, μέσω ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO που θα «τα αγοράσουν», περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και όσα διαθέτει ήδη.

Οι παραδόσεις θα γίνουν από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, εξήγησε διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα που θα στέλνει η χώρα του θα «πληρώνονται» και «αυτό θέλαμε». «Θα τους στείλουμε διάφορα πολύ εξελιγμένα στρατιωτικά είδη και θα τα πληρωθούμε στο 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Η παράδοση όπλων επομένως θ’ αποτελέσει μέρος μιας νέας συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα περιλαμβάνει την πληρωμή από το ΝΑΤΟ μέρους των όπλων που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ για σήμερα, τη μέρα δηλαδή που έχει αναγγείλει πως θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία», προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε.

Μία χώρα- μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας είναι πιθανότατα είναι ήδη πρόθυμη να πληρώσει τον λογαριασμό. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία φέρεται να αναζητάει τρόπους για την προμήθεια περισσότερων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τη Μόσχα.

Το Bloomberg είχε αναφέρει, από τις 4 Ιουλίου, επικαλούμενο μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τηλεφώνησε στον Τραμπ για το θέμα. Στις μέρες που ακολούθησαν ο Μερτς επιβεβαίωσε τις συζητήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε επιπλέον συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα διαθέσουμε στην Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε στους Financial Times ότι θα συζητήσει με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγσεθ την πιθανότητα το Βερολίνο να αγοράσει δύο συστήματα Patriot για το Κίεβο. «Μας έχουν μείνει μόνο έξι στη Γερμανία», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Είναι πραγματικά πολύ μικρός αριθμός, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες που πρέπει να επιτύχουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα».

Η Γερμανία πιστεύεται ότι διαθέτει 12 συστήματα Patriot, τρία εκ των οποίων έχει διαθέσει στην Ουκρανία. Επίσης έχει τοποθετήσει τουλάχιστον δύο ακόμη στην Πολωνία.

Το σύστημα MIM-104 Patriot, το οποίο χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στον κόσμο.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία πιθανότατα διαθέτει έξι έως οκτώ συστοιχίες— πολύ λιγότερες από όσες χρειάζεται για να προστατεύσει τις πόλεις της από τις νυχτερινές επιδρομές της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει πάνω από 1.100 εκτοξευτές Patriot. Οκτώ από αυτούς τους εκτοξευτές μπορούν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα με μία μόνο συστοιχία. Περίπου 200 εκτοξευτές έχουν δωθεί σε άλλες χώρες, ενώ ο αμερικανικός στρατός διαθέτει ενεργά 16 τάγματα των τεσσάρων συστοιχιών το καθένα. Έτσι πιθανόν το Πεντάγωνο διαθέτει περίπου 400 εκτοξευτές, ή περίπου 50 συστοιχίες, στο απόθεμά του ή σε συντήρηση.

«Οι Αμερικανοί χρειάζονται μερικά από αυτά οι ίδιοι, αλλά διαθέτουν και πολλά», δήλωσε ο Μερτς την Πέμπτη αναφερόμενος στα συστήματα Patriot.

Η ανακοίνωση του Τραμπ για τα συστήματα έρχεται μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, δήλωση που είχε προκαλέσει ανησυχίες για το πώς θα επηρέαζε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι των ρωσικών επιθέσεων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αλλάζει στάση μια εβδομάδα αργότερα, λέγοντας σε δείπνο στον Λευκό Οίκο ότι ήθελε να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», είχε δηλώσει ο Τραμπ τότε.