Η κόπωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι περικοπές στην εξωτερική βοήθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υποστήριξης των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις δυσκολίες, προειδοποίησε σε συνέντευξή της την Παρασκευή η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Έιμι Πόουπ, μίλησε μια ημέρα με τη σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη που κινητοποίησε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,69 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χώρα.
«Έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από τη σύγκρουση. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι όλοι είναι κουρασμένοι και το ακούμε αυτό ακόμη και από Ουκρανούς που έχουν βιώσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις πόλεις τους και συχνά έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές», δήλωσε στο Reuters.
«Η απάντηση σε αυτό, ωστόσο, πρέπει να είναι η ειρήνη, γιατί τελικά, χωρίς ειρήνη, δεν θα υπάρξει τέλος, όχι μόνο στο αίτημα χρηματοδότησης, αλλά και στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού».
Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα, με 5,6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες παγκοσμίως και 3,8 εκατομμύρια ξεριζωμένους στη χώρα τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Οικονονομικές πιέσεις στον ΔΟΜ
Ο ΔΟΜ και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ παρεμποδίζονται από σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώνει την εξωτερική βοήθεια και οι Ευρωπαίοι δωρητές, όπως η Βρετανία, μεταφέρουν κεφάλαια από την ανάπτυξη στην άμυνα.
Οι αποφάσεις των ΗΠΑ θα δώσουν στον ΔΟΜ έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, δήλωσε η Πόουπ, λέγοντας ότι οι μειώσεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, διαφορετικά ο Τραμπ και άλλοι κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες μεταναστευτικές κρίσεις.
«Δεν λειτουργεί αν έχεις παράσχει βοήθεια και μετά απλώς να φεύγεις χωρίς να αφήνεις τίποτα. Και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει όταν μειώνεται η υποστήριξη είναι ότι οι άνθρωποι μετακινούνται ξανά… Έτσι (οι περικοπές) μπορούν τελικά να έχουν αρνητική επίδραση», είπε.
Προειδοποίηση για τις ΗΠΑ, έπαινος για την Ιταλία
Η Πόουπ, 51 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται του ΔΟΜ και πρώην σύμβουλος των κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπάιντεν, η οποία τώρα συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ για τις λεγόμενες «αυτοαπελάσεις».
Είπε ότι ο ΔΟΜ έχει δεκαετίες εμπειρίας σε τέτοια προγράμματα στην Ευρώπη και χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν, ειδικά για την προετοιμασία των επιστρεφόμενων και τον έλεγχο ότι πηγαίνουν οικειοθελώς.
«Αυτό δεν προχωρά πάντα τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι κυβερνήσεις», είπε η Πόουπ.
Ερωτηθείσα εάν ο ΔΟΜ θα σταματούσε να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ εάν οι επιστροφές αποδεικνύονταν αναγκαστικές, είπε: «Τους έχουμε καταστήσει σαφές ποια είναι τα πρότυπά μας και, όπως συμβαίνει με κάθε κράτος μέλος, περιγράφουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε και το καταλαβαίνουν αυτό και είναι μέρος της συμφωνίας».
Μετά τη Ρώμη, η Πόουπ κατευθύνθηκε προς την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και νομοθέτες των ΗΠΑ.
Στρέφοντας την προσοχή της στην Ευρώπη, επαίνεσε την απόφαση της Ιταλίας να αυξήσει τις άδειες εργασίας μεταναστών σε σχεδόν 500.000 για την περίοδο 2026-2028, η οποία προέρχεται από μια δεξιά κυβέρνηση που κατά τα άλλα ακολουθούσε σκληρές πολιτικές στα σύνορα.
«Αυτό που κάνει η Ιταλία είναι να εξετάζει ρεαλιστικά τι εργατικό δυναμικό χρειάζεται, ποιες δεξιότητες χρειάζεται, τι ταλέντα χρειάζεται. Και στη συνέχεια σχεδιάζουν ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να εισέρχονται μέσω ενός ασφαλούς και νόμιμου καναλιού», δήλωσε η Πόουπ.
Πηγή: Reuters