Skip to main content

Ύπατη Αρμοστεία: Στους 613 οι νεκροί σε σημεία διανομής βοήθειας και κοντά σε ανθρωπιστικές οχηματοπομπές στη Γάζα

REUTERS/Hatem Khaled/File Photo

Η OHCHR δήλωσε ότι τα στοιχεία της βασίζονται σε σειρά πηγών

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι κατέγραψε τουλάχιστον 613 φόνους σε σημεία ανθρωπιστικής βοήθειας τα οποία διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) καθώς και κοντά σε ανθρωπιστικές οχηματοπομπές που διαχειρίζονται άλλες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Το GHF χρησιμοποιεί αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να χρησιμοποιούν τη βοήθεια για άλλους σκοπούς. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο «εγγενώς μη ασφαλές» και παράβαση των ανθρωπιστικών κανόνων της αμεροληψίας.

«Έχουμε καταγράψει 613 φόνους, σε σημεία του GHF και κοντά σε ανθρωπιστικά κομβόι –αυτός είναι αριθμός έως τις 27 Ιουνίου. Έκτοτε…έχουν υπάρξει περαιτέρω περιστατικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Το GHF ξεκίνησε τη διανομή πακέτων τροφίμων στη Γάζα στα τέλη Μαΐου και έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι συμβεί περιστατικά στα δικά του σημεία.

Από τους 613, οι 509 σκοτώθηκαν κοντά σε σημεία διανομής του GHF, σύμφωνα με την OHCHR.

Η OHCHR δήλωσε ότι τα στοιχεία της βασίζονται σε σειρά πηγών, όπως πληροφορίες από νοσοκομεία, νεκροταφεία, οικογένειες, παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και συνεργάτες της επί του πεδίου. Δήλωσε ότι διασταυρώνει και άλλες αναφορές και δεν μπορεί ακόμα να δώσει λεπτομέρειες για το πού σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.

Το GHF έχει δηλώσει ότι έχει παραδώσει πάνω από 52 εκατ. γεύματα σε πέντε εβδομάδες «με ασφάλεια και χωρίς παρέμβαση» και επεσήμανε ότι η βοήθεια άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων λεηλατήθηκε σχεδόν στο σύνολό της. Το Ισραήλ ήρε τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων για τη διανομή βοήθεια στη Γάζα στις 19 Μαΐου.

Περιστατικά βίαιης λεηλασίας και επιθέσεων

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι έχουν υπάρξει κάποια περιστατικά βίαιης λεηλασίας και επιθέσεων κατά οδηγών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

«Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, φέρει ευθύνη αναφορικά με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στη Γάζα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το να επιτρέπεται η είσοδος πολύ περισσότερων απαραίτητων προμηθειών, μέσω πολλαπλών περασμάτων και διόδων, για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών» δήλωσε η Έρι Κανέκο, εκπρόσωπος της OCHA, σε δήλωσή της στο Reuters.

Η COGAT, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τον συντονισμό ανθρωπιστικών θεμάτων με τους Παλαιστινίους, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ