Οι συριακές ισλαμιστικες αρχές δηλώνουν ότι πρόκειται για «λάθος» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του έργου προς ένα μουσείο. Αλλά το βίντεο που δείχνει την καταστροφή ενός εμβληματικού αγάλματος στο κέντρο του Χαλεπίου προκάλεσε έντονη διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στις εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν τη νύχτα, αναρτήθηκαν και μεταδόθηκαν ευρέως στο διαδίκτυο, διακρίνεται ένας γερανός να τραβάει με ένα μεταλλικό καλώδιο το «άγαλμα των Μαρτύρων», οι οποίοι απεικονίζονται χωρίς ένδυμα, πριν το πάνω μέρος του σπάσει και καταρρεύσει στο έδαφος.
Στην πλατφόρμα Χ, η ακτιβίστρια από τη Συρία Νισάν Μπαμπελί κατήγγειλε ενέργεια «βανδαλισμού και κατάφωρης προσβολής στη μνήμη και στην ταυτότητα της πόλης, μια προσβολή στις επιθυμίες των κατοίκων της, που είχαν αρνηθεί επανειλημμένα κάθε μετακίνηση ή αλλαγή του αγάλματος».
Outrage in Syria after authorities destroyed a statue on the Saadallah al-Jabiri square in Aleppo.
Authorities stated they meant to simply move the statue to a safe location so renovation of the square could begin. But fundamentalists have long complained they consider the… pic.twitter.com/yPHWDb7rgW
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) July 3, 2025
Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Χ, ο κυβερνήτης του Χαλεπίου, ο Αζάμ αλ Γαρίμπ, δήλωσε ότι ένα «λάθος» σημειώθηκε κατά την μετακίνηση του αγάλματος, αρνούμενος κάθε «ιδεολογικό κίνητρο» πίσω από την απόφαση.
Διευκρίνισε ότι το άγαλμα θα πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε ένα μουσείο «στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοχεύει στην αποκατάσταση του χώρου και στη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού τόπου».
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανατράπηκε από έναν ισλαμιστικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο του 2024, πολλά αγάλματα του πατέρα του, Χαφέζ, διαλύθηκαν.
Τα θεωρούν ειδωλολατρικά
Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές απαγορεύουν τα αγάλματα, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν ειδωλολατρία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τρόμου σε ορισμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 έως το 2019, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε πολλά αγάλματα.
Το άγαλμα από κίτρινη πέτρα, που ανεγέρθηκε το 1985 από τον Σύρο γλύπτη Αμπντέλ Ραχμάν Μουακάτ, ήταν εμβληματικό της μεγάλης πόλης της βόρειας Συρίας.
Ο Γαρίμπ χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο» και διαβεβαίωσε ότι «όλη η ευθύνη θα αποδοθεί στην πλευρά εκτέλεσης του έργου, η οποία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα τεχνικά και δομικά πρότυπα».
Κατά την άποψή του, η απόφαση αυτή ανταποκρίθηκε επίσης σε αιτήματα ορισμένων κατοίκων, οι οποίοι συνέδεαν το άγαλμα με «μια οδυνηρή περίοδο της ιστορίας της πόλης, που χαρακτηρίστηκε από γεγονότα και πρακτικές του έκπτωτου καθεστώτος μεταξύ 1982 και 1984».
«Δεν είναι απλά μια πέτρα που καταστρέφεται σήμερα, αλλά ένα μέρος της συλλογικής μας μνήμης», κατήγγειλε ένας χρήστης στο Facebook.