Skip to main content

Η Αίγυπτος ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν τον Χαφτάρ να μην υποστηρίξει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

EPA/YANNIS KOLESIDIS

Ανησυχία του Καΐρου

Η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν για να εμποδίσουν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσαν πολλοί περιφερειακοί αξιωματούχοι στον ιστότοπο Middle East Eye.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος, μιλώντας στο ίδιο μέσο, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κάιρο ανησυχεί ότι εάν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία αρχικά υπεγράφη από την αντίπαλη δυτική κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης το 2019, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια εποχή που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος στην περιοχή δήλωσαν στο MEE ότι ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το θέμα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, τον περασμένο μήνα.

Είπαν ότι ο Μασάντ Μπούλος είπε ότι θα τηλεφωνούσε στον Χαλίφα Χαφτάρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για να συζητήσουν το θέμα.

Το Middle Eye East επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το τι συζητήθηκε στην κλήση, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Προς επικύρωση το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Λιβύης ανέφεραν ότι το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης θα μπορούσε να επικυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία του 2019 τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα αναγνώριζε την αξίωση της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε μια ευρεία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ρόλος του Χαφτάρ

Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, ελέγχεται de facto από τον Χαφτάρ, τον οποίο έχουν υποστηρίξει διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από το 2011, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Ο 81χρονος, με διπλή υπηκοότητα Λιβύης και ΗΠΑ, ασκεί σημαντική εξουσία στην ανατολική Λιβύη και στα μέσα του 2019 ξεκίνησε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της χώρας, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, στην Τρίπολη.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και θεωρεί την Τουρκία ως τον κύριο υποστηρικτή της, υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών με την Άγκυρα, η οποία προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών παραγόντων, ισχυριζόμενη ότι αποκλείστηκαν.

‘Εντονη η αντίδραση της Ελλάδας

Η Ελλάδα αντέδρασε στη συμφωνία υπογράφοντας τη δική της με την Αίγυπτο.

Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης αρχικά αντιτάχθηκε στη συμφωνία, αλλά τους τελευταίους μήνες, και παρά την έντονη άσκηση πίεσης από την Αθήνα και το Κάιρο, ο Χαφτάρ φαίνεται να είναι κοντά στην έγκριση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να ταξιδέψει στη Βεγγάζη και την Τρίπολη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη θαλάσσια διαμάχη, δήλωσε μία από τις περιφερειακές πηγές στο MEE.

Εν τω μεταξύ, οι πηγές δήλωσαν στο MEE ότι το Κάιρο ήταν επιφυλακτικό για μια αλλαγή στο status quo στη θαλάσσια διαμάχη.

Τον Ιούνιο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO για τη διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ενδέχεται να παραβιάζουν την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Πηγή: Middle Eye East