Tις «δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ιδίως στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», συζήτησαν κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Χαλίφα Αμντουλσαντέκ, με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Sayın Khalifa Abdulsadek ve Ermenistan Bölgesel Yönetim ve Altyapı Bakanı Sayın Davit Khudatyan ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerde, enerji alanında potansiyel iş birliklerini ele aldık.
Ülkemizin enerji arz güvenliğini güçlendirme ve bölgesel… pic.twitter.com/lTUTz6Xvpf
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) June 27, 2025
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, o Τουρκος υπουργός, «επισημάναμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της χώρας μας στον τομέα αυτό με συγκεκριμένη συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών».
Στις 25 Ιουνίου, οι κρατικές εταιρείες της Τουρκίας και της Λιβύης, ΤΡΑΟ και NOC αντίστοιχα, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη μνημόνιο συνεργασίας για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, επισημαίνει η ΕΡΤ.
Η κίνηση αυτή ήλθε στη συνέχεια των επιθετικών ανακοινώσεων της Λιβύης ενάντια στις προθέσεις της Αθήνας να δημοπρατήσει δικά της θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, σε περιοχή την οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.