Το μεσημέριθα πραγματοποιηθείστην πολωνική Βουλή η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός αναμένεται να «επιβιώσει» της ψήφου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα λύσει όλα του τα προβλήματα ιδίως μετά την εκλογή του συντηρητικού εθνικιστή Κάρολ Ναβρότσκι στην Πολωνία.
Ο φιλοευρωπαϊκός, κεντρώος κυβερνητικός συνασπισμός του Τουσκ κατέχει 242 έδρες στο Κοινοβούλιο των 460 εδρών, ή αλλιώς την κάτω βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η ψηφοφορία θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι υπέρ του, αλλά είναι απίθανο να του δώσει την πολιτική ανάσα που επιθυμεί.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται όχι απλά απέναντι στον φίλα προσκείμενο στον Τραμπ Ναβρότσκι, που απειλεί τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα με προεδρικά βέτο, αλλά και με τις διαχωριστικές γραμμές στον ίδιο του τον συνασπισμό, ιδίως μεταξύ των εταίρων που πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Τουσκ τους κοστίζει ψήφους.
Η απροσδόκητη νίκη του Ναβρότσκι προκάλεσε σοκ στον τετρακομματικό συνασπισμό του Τουσκ, ο οποίος υπόσχεται τώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενόψει των γενικών εκλογών του 2023.
Η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην ανάδειξη του συνασπισμού στην εξουσία πριν από δύο χρόνια θεωρείται βασικός παράγοντας πίσω από τη μετατόπιση των ψηφοφόρων προς τον ευρωσκεπτικιστή Ναβρότσκι.
Η κυβέρνηση του Τουσκ χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων για να παρακάμψει τα βέτο του προέδρου, αλλά υπολείπεται κατά πολύ.
Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη ότι ο συνασπισμός θα έχανε σε περίπτωση άμεσων εκλογών την πλειοψηφία του από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και το ακροδεξιό κόμμα Konfederacja, οι ψηφοφόροι του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της νίκης του Ναβρότσκι.
Ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης, ο συνασπισμός είχε εμπλακεί σε εσωτερικές διαμάχες, με τους βουλευτές να κατηγορούν τον Τουσκ και το κόμμα του για σοβαρά λάθη κατά την τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου τους: του φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας Ραφαέλ Τρασκόφσκι. Επέκριναν ακόμη και τον Τουσκ επειδή έθεσε τον εαυτό του ως το εξέχον πρόσωπο της εκστρατείας.
Με πληροφορίες από Politico