Το Κίεβο δέχθηκε μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Κατά την επίθεση, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα συνδυασμένες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανακοίνωσε με σημερινή ανάρτησή της στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας η Ρωσία εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας 14 βαλλιστικούς πυραύλους και 250 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κύριος στόχος των ρωσικών πυραύλων και των drones ήταν το Κίεβο.
«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Έχουν ενεργοποιηθεί τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Η πόλη δέχεται συνδυασμένη επίθεση από τον εχθρό», ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Ο δήμαρχος του Κιέβου και η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση ανέφεραν πυρκαγιές από πτώσεις συντριμμιών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.
Χθες Παρασκευή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό και άλλοι τρεις στην Χερσώνα από ρωσικά πλήγματα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν 788 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον ρωσικών περιφερειών, συμπληρώνοντας πως 776 καταρρίφθηκαν.
Ανταλλαγή κρατουμένων
Οι επιθέσεις σημειώνονται καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη. Χθες Παρασκευή, ανταλλάχθηκαν 270 στρατιωτικοί και 120 άμαχοι από κάθε πλευρά. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων αναμένεται να συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή.
«Μόλις ολοκληρωθεί (η ανταλλαγή) θα είμαστε έτοιμοι να διαβιβάσουμε στην ουκρανική πλευρά το προσχέδιο της ρωσικής πλευράς, το οποίο είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι αυτό το προσχέδιο περιέχει «τους όρους μιας βιώσιμης, συνολικής και μακροχρόνιας συμφωνίας» για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.