Skip to main content

«Κοινό κόλπο» Τραμπ – Πούτιν για να μην πάνε στην Κωνσταντινούπολη;

Αστυνομικοί φυλάνε σκοπιά, κοντά στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά-Mπαχτσέ (REUTERS/Maxim Shemetov)

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας εκφράζει πάντως υποψίες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να είναι απλώς ένα στημένο διαφημιστικό κόλπο και στην πραγματικότητα είναι μια καλά σχεδιασμένη πλεκτάνη από τον Πούτιν και τον Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε  χθες το βράδυ μια συνάντηση για την προετοιμασία των σημερινών διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε  στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Την παραμονή της αναχώρησης της αντιπροσωπείας μας για την Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε συνάντηση χθες το βράδυ για να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά», είπε ο Πεσκόφ . Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση μετείχαν τα μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας-ο βοηθός του Πούτιν,  Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλούζιν , ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν Δυνάμεων και ο στρατηγός,  Ιγκόρ Κοστιούκοφ.

Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο αρχηγός της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γκερασίμοφ και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ.

Σε «συνεννόηση» με τον Τραμπ  

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας εκφράζει πάντως υποψίες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να είναι απλώς ένα στημένο διαφημιστικό κόλπο και στην πραγματικότητα είναι μια καλά σχεδιασμένη πλεκτάνη από τον Πούτιν και τον Τραμπ. Ο Αλεξέι Ναούμοφ, μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτή η πρόταση, δεδομένου του πόσο γρήγορα και ευνοϊκά αντέδρασε ο πρόεδρος Τραμπ σε αυτήν, είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων».

Ο Ρώσος ειδικός υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ «διεξάγονται πολύ πιο ενεργά από ό,τι νομίζουμε». Κατά την άποψή του, η αντίδραση του Τραμπ στην πρόταση Πούτιν την περασμένη Κυριακή ήταν πολύ βιαστική. Παρά τις απειλές του παρελθόντος κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να αντιπαρατεθεί σκληρά  ή να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Οι σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι επί του παρόντος σχεδόν αδύνατες. Οι οπτικές γωνίες για τη σύγκρουση είναι πολύ διαφορετικές», τόνισε ο Ναούμοφ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εμφάνισης. Ο Τραμπ κατανοεί «ότι η Ουκρανία είναι καταδικασμένη μακροπρόθεσμα» και ότι «δεν υπάρχουν καλές επιλογές» για τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο. Επίσης, επανειλημμένα αναφέρεται στον πόλεμο ως « πόλεμο του Τζο Μπάιντεν, και όχι δικό του».

Ο Ναούμοφ εκτιμά ότι  για τον Τραμπ, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα του επιτρέψει να σώσει την υπόληψή του. Δεν θα είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε την Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, παρά τις απειλές του, ο  Αμερικανός πρόεδρος  δεν χρειάζεται να καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να επιβάλει κυρώσεις. «Αν ο Τραμπ ήθελε πραγματικά να κάνει ένα τέτοιο βήμα, θα το είχε κάνει προ πολλού», σύμφωνα με τον Ναούμοφ.

Αντιπροσωπεία β` κατηγορίας

Το γεγονός άλλωστε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είναι «δεύτερης κατηγορίας», θέτει το ερώτημα, αν πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια υποβάθμισης των συνομιλιών και, ως εκ τούτου, μια τακτική καθυστέρηση .

«Ο διορισμός του Μεντίνσκι-πρώην υπουργού Πολιτισμού και προέδρου της Ενωσης Ρώσων Συγγραφέων- υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει απαραίτητα τις πιθανές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως μια σημαντική ευκαιρία, αλλά μάλλον ως έναν τακτικό ελιγμό», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη Ναυτεμπορική και προσθέτουν: «Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το λένε άλλωστε ανοιχτά: «Πιθανότατα δεν θα υπάρξει γρήγορη κατάπαυση του πυρός».

Τα σενάρια

Το κρίσιμο ερώτημα είναι μάλιστα αν θα δεχθεί να συνομιλήσει καν το Κίεβο, με αυτή τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Εάν η ουκρανική αντιπροσωπεία ερμηνεύσει τον συγκριτικά χαμηλό διπλωματικό βαθμό του Μεντίνσκι ως σκόπιμη δυσφήμιση, το Κίεβο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει επιδεικτικά τις διαπραγματεύσεις ως «τακτική αποκλεισμού» από τη Μόσχα και να εγκαταλείψει την πόλη. Αυτό  βέβαια, θα σκληρύνει περαιτέρω τα μέτωπα – και θα δώσει στη Δύση, για παράδειγμα, επιχειρήματα για να εντείνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι ένας συμβολικός διάλογος στον οποίο και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε ελάχιστες ανθρωπιστικές λύσεις, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων. Βασικά ζητήματα όπως οι εδαφικές πτυχές ή οι εγγυήσεις ασφάλειας , δεν θα συζητηθούν.  Τέτοιες παραχωρήσεις θα επέτρεπαν και στις δύο πλευρές να παρουσιαστούν ως πρόθυμες να διαπραγματευτούν χωρίς να εγκαταλείψουν ουσιαστικές θέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Το πραγματικό ερώτημα για την συνάντηση στην Τουρκία – Γιατί να κάνει τον κόπο ο Πούτιν να παραστεί;