Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγουσα αποκλιμάκωση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, όπου ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες μετά την δολοφονία ενός ισχυρού ηγέτη της πολιτοφυλακής, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν έκτακτο lockdown.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δολοφονία του Αμπντέλ Γάνι αλ-Κικλί, γνωστού και ως «Γκνέιβα», ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ισχυρής πολιτοφυλακής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας (SSA).
Ο Αλ-Κικλί ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της πολιτοφυλακής της πρωτεύουσας και πρόσφατα είχε εμπλακεί σε διαμάχες με αντίπαλες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων φατριών που συνδέονται με τη Μισράτα. Η SSA βρίσκεται υπό το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2021 με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μέσω μιας διαδικασίας αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Δεν έχουν γίνει ως αυτό το στάδιο ανακοινώσεις για θύματα από τις αρχές.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, το υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη, κάλεσε σε ανακοίνωσή του «όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους» και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, προειδοποιώντας για περαιτέρω αστάθεια, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τα μαθήματα σε όλη την Τρίπολη την Τρίτη, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.
Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης της ΚΕΕ ανέφερε νωρίς την Τρίτη ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της γειτονιάς Abu Salim.
Η κατάσταση στη χώρα
Η Λιβύη δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα των χρόνων του πολέμου και του χάους που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Συνεχίζει το τρέχον διάστημα να είναι μοιρασμένη στα δυο, με μια κυβέρνηση στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κι ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στην οικογένεια του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Αν και παρατηρείται–συγκριτικά– περισσότερη σταθερότητα εδώ και κάποια χρόνια, ξεσπούν περιοδικά συγκρούσεις ανάμεσα σε κάποιες από τη μυριάδα ένοπλων ομάδων που είναι παρούσες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο αγώνων για εξουσία ή για ζώνες επιρροής.
Τον Αύγουστο του 2023, συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη στοίχιζαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους.
Νωρίτερα, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) κι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη απηύθυναν έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία, παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση», να «απόσχουν από οποιαδήποτε πρόκληση» και να «επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου».
Σε ανακοίνωσή της λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων, η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) δήλωσε ότι «είναι ανήσυχη από την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη, με έντονες μάχες με βαρύ οπλισμό να σημειώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων».
Η UNSMIL πρόσθεσε ότι «καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να αποκαταστήσουν την ηρεμία και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να προστατεύουν τους αμάχους ανά πάσα στιγμή».
Η UNSMIL εξέφρασε την υποστήριξή της στις τοπικές προσπάθειες διαμεσολάβησης, ιδιαίτερα εκείνων που ηγούνται πρεσβυτέρων και κοινοτικών αρχηγών, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των πολιτών εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.