Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για την Ουκρανία, στερούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ τον… ύπνο!
Το αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας σε συγκέντρωση «δωρητών» στη Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα απογοητευμένος από τη στάση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «μια αυξανόμενη απογοήτευση που τον κρατά ξύπνιο τα βράδια», ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ιδιαίτερα δύσκολος στις διαπραγματεύσεις και θέλει «τα πάντα», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τα σχόλια αυτά έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε από έναν συμμετέχοντα στην εκδήλωση, σχετικά με τις μεγαλύτερες ανησυχίες του για την εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με την WSJ, ο Τραμπ απογοητεύεται επίσης ολοένα και περισσότερο με τη συμπεριφορά του Πούτιν απέναντι στους συμβούλους του.
Τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο. Ενώ εδώ και πολύ καιρό φαινόταν να κατηγορεί κυρίως το Κίεβο για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχίζει να επιρρίπτει την ευθύνη, όλο και περισσότερο στον Πούτιν.
Λέγεται επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ρώτησε τους συμβούλους του, αν ο Πούτιν έχει αλλάξει, σε σχέση με την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικά με τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες που μετέβησαν σήμερα στο Κίεβο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Βρετανίας, Ντόναλντ Τουσκ και Κιρ Στάρμερ, συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο και ζήτησαν από τη Ρωσία να υπάρξει 30ημερη εκεχειρία.
«Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μας υποστηρίζουν», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι είχε μια «παραγωγική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η 30ήμερη εκεχειρία που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, θα επιβλέπεται πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το έργο θα αναληφθεί «κατ’ αρχήν» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά «όλοι οι Ευρωπαίοι» θα συμβάλουν επίσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Δεν είναι πάντως σαφές πώς ακριβώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει η «επιτήρηση» της εκεχειρίας που ανέφερε ο Μακρόν.
Διαβάστε ακόμη:
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία κατά Ευρωπαίων – «Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρόλο διαιτητή σε πιθανή εκεχειρία διεκδικεί η Τουρκία