Skip to main content

Ποιοι και γιατί «μισούν» τον νέο Πάπα

REUTERS/Murad Sezer

Απογοήτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη γη που γέννησε τον νέο Ποντίφικα της Καθολικής Εκκλησίας

Στη «θάλασσα» των συγχαρητηρίων και των μηνυμάτων ελπίδας για την εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που φαίνεται να είναι σχεδόν βυθισμένο στο πένθος!

Και παραδόξως, αυτό το μέρος ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη γη που γέννησε τον νέο Ποντίφικα της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο πρώτος που ξεκίνησε «το λίθος βαλέτω» ήταν ο Στιβ Μπάνον, πρώην δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ και στρατηγικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο. Πιστός Καθολικός ο Μπάνον, αποκάλεσε τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως τη «χειρότερη επιλογή για τους Καθολικούς MAGA», τους οπαδούς δηλαδή του Τραμπ που θέλουν να κάνουν «ξανά  μεγάλη την Αμερική. Σύμφωνα με τον Μπάνον, «η εκλογή του Πρέβοστ ήταν ψήφος κατά του Τραμπ από τους παγκοσμιοποιητές που διοικούν το Βατικανό. Είναι ο Πάπας που ήθελαν ο Μπεργκόλιο και η κλίκα του», έγραψε στο Χ.

Τις απόψεις του Μπάνον συμμερίστηκε στο X η Λώρα Λούμερ, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ και έμπιστη σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση: «Είναι κατά του Τραμπ, κατά του MAGA, είναι υπέρμαχος των ανοιχτών συνόρων . Είναι ένας πεπεισμένος μαρξιστής όπως ο Πάπας Φραγκίσκος. Οι Καθολικοί δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν: μια ακόμη μαριονέτα του μαρξισμού στο Βατικανό», υποστήριξε η Λούμερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Από κοντά και το συντηρητικό βρετανικό) περιοδικό The Spectator γράφει ότι «το Κονκλάβιο  έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Ρώμη δεν είναι οπαδός του προέδρου Τραμπ». Το περιοδικό διερωτάται μάλιστα  στον τίτλο του κύριου άρθρου του, αν ο Λέων ΙΔ΄ αποτελεί μέρος του  «Trumplash »-δηλαδή της παγκόσμιας αντίστασης στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο «λιγότερο» Αμερικανός

Οι 133 καρδινάλιοι που μετείχαν στην ψηφοφορία επέλεξαν, όπως έχει ειπωθεί, τον «λιγότερο Αμερικανό» από τους Αμερικανούς καρδινάλιους. Και σε κάθε περίπτωση το άλλο πρόσωπο της Τραμπικής Αμερικής: τον γιο μεταναστών, με σημαντική ιεραποστολική εμπειρία στο Περού, έναν δημιουργό « γεφυρών » και όχι «τειχών», κάποιον που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επικρίνει τόσο τον πρόεδρο Τραμπ,  όσο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντ. Βανς για τις απελάσεις μεταναστών.

Ως Επίσκοπος και Καρδινάλιος, ο Πρέβοστ είχε  πάρει επίσης θέση κατά της θανατικής ποινής, της διάδοσης των όπλων και της κλιματικής αλλαγής.

Δεν δίστασε μάλιστα να προσευχηθεί στη μνήμη του  Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού  που έχασε τη ζωή του λόγω αστυνομικής βίας, πυροδοτώντας ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας στην Αμερική υπό το σύνθημα “Black Lives Matter”.

Εν ολίγοις, ο νέος Ποντίφηκας είναι μια προσωπικότητα που φαίνεται να είναι το αντίθετη στη λογική  «Πρώτα η Αμερική», στην πολιτική  του απομονωτισμού, των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια . Έστω και αν είναι πιο συντηρητικός  σε ζητήματα όπως η οικογένεια ή η ταυτότητα φύλου.

Το 2012, ο Πρέβοστ μιλώντας σε επισκόπους, είπε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και η λαϊκή κουλτούρα προωθούν « συμπάθεια για πεποιθήσεις και πρακτικές που αντίκεινται στο Ευαγγέλιο, όπως «οι εναλλακτικές οικογένειες που αποτελούνται από ομοφυλόφιλους συντρόφους και τα υιοθετημένα παιδιά τους απεικονίζονται τόσο καλοπροαίρετα και συμπονετικά σε τηλεοπτικά προγράμματα και στον κινηματογράφο».
Ως επίσκοπος στο Περού, κατήγγειλε επίσης την  «προώθηση της ιδεολογίας των φύλων » στα σχολεία, η οποία, όπως είπε, «επιδιώκει να δημιουργήσει φύλα που δεν υπάρχουν».

Η ξεχασμένη Αμερική

Η ιταλική La Stampa πάντως επαινεί τον νέο Πάπα γιατί -όπως γράφει -«προέρχεται από μια Αμερική της οποίας την ύπαρξη είχαμε ξεχάσει. Μια Αμερική που καλωσορίζει και δεν απορρίπτει . Μια Αμερική που νοιάζεται για την παγκόσμια ειρήνη – τα πρώτα λόγια που ειπώθηκαν από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου – και όχι μόνο για τη δική της ασφάλεια. … Το να έχεις έναν Αμερικανό που μιλάει από το Βατικανό για ειρήνη και είναι ανοιχτός στον κόσμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα μεμονωμένα έθνη κάνει τεράστια διαφορά σε σύγκριση με αυτόν τον άλλο Αμερικανό, στον Λευκό Οίκο».

Ψήφιζε τους Ρεπουμπλικάνους

Ο Ποντίφικας πάντως στο παρελθόν, ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους, τουλάχιστον μέχρι το 2016, χωρίς όμως ποτέ να σταματήσει να δίνει μεγάλη προσοχή στα δικαιώματα των μεταναστών και, γενικά, στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Μιλώντας στους σχεδόν 60 εκατομμύρια Αμερικανούς Καθολικούς, οι οποίοι έχουν στραφεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια και ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (59%) υπέρ του Τραμπ το 2024, ο νέος Ποντίφικας θα μπορούσε να πλήξει τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν το θελήσει. Η φωνή ενός Αμερικανού Πάπα θα ήταν πιο δύσκολο να αγνοηθεί.

Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όσους επικρίνουν τον Τραμπ. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε  βέβαια ότι ήταν χαρούμενος που εξελέγη ένας πολίτης των ΗΠΑ, αλλά αυτή η κατάσταση του δημιουργεί πρόβλημα, σε μια περίοδο μάλιστα που η αντίθεση στην πολιτική του απέναντι στους μετανάστες, αυξάνεται.
Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Άντριου Σπάναους, «κανείς, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να συμπεριλάβουν τον Φράνσις Πρέβοστ στις τάξεις τους»

Γέφυρα με την Ευρώπη

Ο Πρέβοστ δεν ήταν άλλωστε  κεντρική προσωπικότητα στην Αμερικανική Εκκλησία. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τον χαρακτήρα, αλλά λίγοι έχουν ιδέα ποιος είναι.

Το πιο πιθανό είναι επίσης, ότι ο νέος Πάπας, θα αποφύγει να εμπλακεί και  στις διαιρέσεις μιας Εκκλησίας, όπως η αμερικανική, η οποία από πολιτισμικής άποψης κάνει πιο συντηρητικές επιλογές, αλλά η οποία, από την άλλη πλευρά, είναι ευαίσθητη σε ορισμένες απαιτήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην πραγματικότητα, για τους αναλυτές και τους ειδικούς του Βατικανού, ο νέος Πάπας θα μπορούσε να είναι μια προσωπικότητα ικανή να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς και με το Βατικανό . Άλλωστε, ο ίδιος θέλει να είναι μια προσωπικότητα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, αντί να τους διχάζει.