Το Πακιστάν κατέρριψε δώδεκα ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, μια ημέρα μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Ινδίας εναντίον διάφορων περιοχών του Πακιστάν, που επέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης των δυο πυρηνικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «εξουδετερώθηκαν» σε πολλές τοποθεσίες, ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.
«Χθες το βράδυ, η Ινδία προχώρησε σε άλλη μία επιθετική ενέργεια στέλνοντας drones σε πολλές τοποθεσίες», δήλωσε ο Ahmed Sharif Chaudhry, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι ένα από αυτά είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στη Λαχόρη τραυματίζοντας τέσσερις στρατιώτες και καταστρέφοντας ορισμένες υποδομές.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για ισχυρή έκρηξη στη Λαχόρη.
Η Ινδία εξαπέλυσε μια σειρά από πυραυλικά χτυπήματα το πρωί της Τετάρτης που φέρεται να σκότωσαν 31 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πυρά του πακιστανικού πυροβολικού εναντίον του εδάφους της, σε απάντηση για ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, στοίχισαν τη ζωή σε 13 αμάχους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 59. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ράτζναθ Σινγκ, υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας στο Πακιστάν σκότωσαν 100 «τρομοκράτες».
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δεσμεύθηκε να εκδικηθεί για «κάθε σταγόνα» αίματος που χύθηκε.
Σε διάγγελμά του ο Σαμπάζ Σαρίφ προειδοποίησε ότι ο πακιστανικός στρατός έχει ήδη δώσει «απάντηση» καταρρίπτοντας πέντε ινδικά αεροσκάφη, έναν ισχυρισμό που το Νέο Δελχί δεν έχει επιβεβαιώσει.
Ανάφλεξη στο Κασμίρ
Η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν την Τετάρτη πυρά πυροβολικού μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την ινδική πολεμική αεροπορία τη νύχτα. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πακιστανική πλευρά και άλλοι 12 στην ινδική.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και δυο δεκαετίες.
Την σπίθα άναψε επίθεση ενόπλων στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, την 22η Απριλίου, που άφησε 26 νεκρούς. ‘
Εκτοτε οι δυο χώρες της νότιας Ασίας, αντίπαλες μετά την ανεξαρτησία τους, τον πολυαίμακτο χωρισμό των πάλαι ποτέ βρετανικών Ινδιών το 1947, δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν πυρά.
Αλλά η κλιμάκωση της έντασης μεταμορφώθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά την οποία υπήρξαν προσφορές για μεσολάβηση από το Πεκίνο κι από το Λονδίνο, ενώ η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Μόσχα, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και άλλοι απηύθυναν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στο Κασμίρ μετά τα πλήγματα της ινδικής αεροπορίας στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση στην Παχαλγκάμ.