«Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν στο Κασμίρ γιατί μιλάμε για δύο νέες πυρηνικές δυνάμεις, που δεν έχουν την αυτοσυγκράτηση των ‘παλιών’ πυρηνικών δυνάμεων», τόνισε ο διεθνολόγος και ερευνητής Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Το θέμα του Κασμίρ είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθεί», επισήμανε. «Αλλά αυτό που μας δίνει ελπίδα είναι ότι είναι ένα παλιό πρόβλημα και δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί κάποια συνθήκη που να δικαιολογήσει έναν ανοικτό, μετωπικό πόλεμο» πρόσθεσε.
Τέλος, επεσήμανε πως αν επιτευχθεί μια κατάπαυση πυρός, αυτή θα είναι «εύθραυστη».
Όσον αφορά την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνεννόηση με την κυβέρνηση αλ Σίσι», ενώ χαρακτήρισε «θετικές» τις γέφυρες με την Αίγυπτο.
Διαβάστε ακόμη:
- Ινδία και Πακιστάν: Ένας κύκλος αίματος 78 ετών με φόντο το Κασμίρ – Πώς ξεκίνησαν όλα, πώς φτάνουμε στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου
- Επιχείρηση Sindoor: Στην κόψη του πυρηνικού ξυραφιού Ινδία και Πακιστάν – Πώς ξύπνησε ο εφιάλτης του Κασμίρ, πού οδηγεί