Μπορεί να «ίδρωσε» αλλά ο Φρίντριχ Μερτς κατάφερε χθες να εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας. Με μία πρωτοφανή ταπεινωτική ήττα στην πλάτη, κατά στην πρώτη ψηφοφορία της Bundestag, ο Μερτς μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι και τη Βαρσοβία, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως καγκελάριος της Γερμανίας.
Στις συνομιλίες του σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ θα συζητηθούν θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εμπορικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η μετανάστευση.
Η περιοδεία του συνεχίζεται στις Βρυξέλες όπου την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Ο Μερτς δήλωσε επίσης στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ την Πέμπτη. Όπως είπε, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ενδεχομένως στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (24η-26η Ιουνίου) στην Χάγη. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πριν από αυτή την περίσταση.
«Είμαστε ενωμένοι, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, και αυτό θα είναι το μήνυμά μου προς την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μερτς.
Τα «καρφιά» για τις ΗΠΑ
Στη συνέντευξή του εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη στήριξη από μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Φεβρουαρίου και προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα έχει ξεκινήσει νομική αμφισβήτηση της απόφασης της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της περασμένης εβδομάδας που το κατέταξε επίσημα ως ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την κίνηση της υπηρεσίας «μεταμφιεσμένη τυραννία».
«Αυτές είναι παράλογες απόψεις της γερμανικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας», δήλωσε ο Μερτς στη συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης. «Είχα μέχρι τώρα την αίσθηση από την Αμερική ότι μπορούσαν να κάνουν πολύ σαφή διάκριση μεταξύ εξτρεμιστικών κομμάτων και κομμάτων του πολιτικού κέντρου», πρόσθεσε.
«Θα ενθάρρυνα την αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει τη γερμανική εσωτερική πολιτική ως εγχώριο θέμα και να απέχει από αυτές τις πολιτικές παρατηρήσεις».
Φιάσκο χωρίς προηγούμενο
Ο 69χρονος Μερτς, ο οποίος ηγείται του νέου κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας, απέτυχε χθες να εκλεγεί «με την πρώτη» από την Bundestag, σε μια εξέλιξη που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
Τελικά αναδείχθηκε καγκελάριος στην δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα, με τον ίδιο να προσπαθεί να αφήσει πίσω του την αίσθηση του χάους που δημιουργήθηκε. «Τώρα αρχίζουμε δουλειά», δήλωσε υποσχόμενος να αναθερμάνει την οικονομία και να αναζωογονήσει τον στρατό της χώρας.
Όμως η ταραχώδης εκλογή του ανέδειξε τον εύθραυστο χαρακτήρα του συνασπισμού του στο Βερολίνο και δημιουργεί αμφιβολίες για το κύρος του. «Με τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας να περιμένουν από την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να ενισχύσει τον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων, η οπτική της πανωλεθρίας της Bundestag την Τρίτη δεν ήταν καθόλου ιδανική», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Διαβάστε ακόμα:
→ Φρίντριχ Μερτς: «Πληγωμένος» Καγκελάριος σε θολό τοπίο για Ευρώπη και Γερμανία