Το Πακιστάν πραγματοποίησε δεύτερη δοκιμή πυραύλων μέσα σε τρεις ημέρες τη Δευτέρα, αφού δήλωσε ότι προετοιμάζεται για εισβολή από την Ινδία, καθώς η Moody’s προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση για τη βία στο Κασμίρ θα μπορούσε να ανακόψει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ισλαμαμπάντ.
Οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν εκτονωθεί από τότε που ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στις 22 Απριλίου σε επίθεση που στόχευε Ινδουιστές τουρίστες στο Ινδικό Κασμίρ, τη χειρότερη επίθεση κατά αμάχων στην Ινδία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για ανάμειξη. Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι το Νέο Δελχί σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτική δράση εναντίον του σύντομα.
Η διπλωματική έξαρση και οι ανταλλαγές πυρών φορητών όπλων πέρα από τα σύνορα στο Κασμίρ έχει ανησυχήσει τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.
Προειδοποίηση της Moody’s
Η Moody’s είπε ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Πακιστάν των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης αφού εξασφάλισε ένα πρόγραμμα διάσωσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρυσι και απέτρεψε μια απειλή χρεοκοπίας.
«Η παρατεταμένη κλιμάκωση των εντάσεων με την Ινδία πιθανότατα θα επιβάρυνε την ανάπτυξη του Πακιστάν και θα παρεμπόδιζε τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση της κυβέρνησης, εμποδίζοντας την πρόοδο του Πακιστάν στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Moody’s.
«Μια επίμονη αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε επίσης να βλάψει την πρόσβαση του Πακιστάν σε εξωτερική χρηματοδότηση και να πιέσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα», πρόσθεσε.
Η έκθεση έρχεται δύο ημέρες αφότου το Reuters ανέφερε ότι η Ινδία ζήτησε από το ΔΝΤ να επανεξετάσει τα δάνειά του προς το Πακιστάν.
Η οικονομία της Ινδίας δεν αναμένεται να δει μεγάλες διαταραχές καθώς έχει «ελάχιστες οικονομικές σχέσεις» με το Πακιστάν – αν και οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική δύναμη του Νέου Δελχί και την αργή δημοσιονομική εξυγίανση, πρόσθεσε ο Moody’s.
Δοκιμές πυραύλου
Το Κασμίρ, στην περιοχή των Ιμαλαΐων, βρίσκεται στο επίκεντρο δεκαετιών εχθρότητας, ανοίγει νέα καρτέλα μεταξύ της Ινδουιστικής πλειοψηφίας και του ισλαμιστικού Πακιστάν, τα οποία τη διεκδικούν πλήρως αλλά την κυβερνούν εν μέρει.
Η Ινδία έχει κατηγορήσει τη γείτονά της ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές αυτονομιστές που πολεμούν τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή της. Το Πακιστάν λέει ότι παρέχει μόνο διπλωματική και ηθική υποστήριξη στους κατοίκους του Κασμίρ που επιδιώκουν την αυτοδιάθεση.
Ο πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους της σειράς Fatah με βεληνεκές 120 km (75 μίλια), δύο ημέρες μετά την επιτυχή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-εδάφους Abdali με βεληνεκές 450 km.
Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ είπε ότι η επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση «κατέστησε σαφές ότι η άμυνα του Πακιστάν βρίσκεται σε ισχυρά χέρια».
Στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλάχ Ταράρ είπε σε επισκεπτόμενους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Ινδία αυτή τη στιγμή.
Η δοκιμή πυραύλων έγινε καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ινδία και το Πακιστάν να «σφυρηλατήσουν μεγαλύτερη κατανόηση» μετά την επίθεση, βρέθηκε στο Πακιστάν για να συναντήσει τους ηγέτες. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ινδία.
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία και ότι εκτιμά τους δεσμούς της με τις δύο χώρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση στο Κασμίρ σε συνομιλία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Ινδία στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Ραντίρ Τζαϊσβάλ στο X.
Το Πακιστάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «ειδοποιήσει επισήμως» το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση και το καλεί «να ασκήσει την πρωταρχική του ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα».
Πηγή: Reuters