Skip to main content

Ο «φιλο Τραμπικός» Σιμιόν οδεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος MAGA στη Ρουμανία

REUTERS/Louisa Gouliamaki

ο Σιμιόν επωφελήθηκε από ένα κύμα λαϊκής οργής εναντίον  των συστημικών πολιτικών

Ο λαϊκιστής Τζορτζ Σιμιόν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων» (AUR), που δηλώνει οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και της Τζόρτζια Μελόνι, είναι ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, με ποσοστό 40,96% και περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια ψήφους, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή( ΑΕΡ)

Αντίπαλος του 38χρονου Σιμιόν στο δεύτερο γύρο της 18ης Μαίου θα είναι ο φιλο-Ευρωπαίος δήμαρχος Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, που απέσπασε το 20,99 % και σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ψήφους. Ο Νταν ξεπέρασε οριακά τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου, ο οποίος έλαβε το 20% και βγήκε τρίτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σιμιόν απέσπασε το 60,99% των ψήφων των Ρουμάνων στο εξωτερικό , ενώ ο Νταν το 25,45%.

Ο Σιμιόν είχε διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακά, κυρίως για να προσεγγίσει την ομάδα Ρουμάνων ψηφοφόρων με επιρροή στο εξωτερικό. «Το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σιμιόν επιβεβαιώνει την εθνικιστική έξαρση στη Ρουμανία και απειλεί να προκαλέσει κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αν κατορθώσει να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας στο δεύτερο γύρο», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες .

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ο Σιμιόν επωφελήθηκε από ένα κύμα λαϊκής οργής εναντίον  των συστημικών πολιτικών.

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Ζίγκριφιντ Μουρεσάν διερωτάται γιατί τόσοι πολλοί συμπατριώτες του ενδίδουν στις υποσχέσεις των εξτρεμιστών, παρόλο που η χώρα έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελευθερία μετακίνησης από τότε που εντάχθηκε στην ΕΕ πριν από 18 χρόνια. « Ο λόγος για τη στροφή των ψηφοφόρων προς τα ακραία κόμματα είναι μια κατανοητή απογοήτευση από την πολιτική και, ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ελκυστικότητα των λαϊκιστών», λέει ο Μουρεσάν.

Η Ρουμανία σε κρίση

Η Ρουμανία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βρίσκεται πάντως σε πολιτική κρίση εδώ και μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο , ο προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό άγνωστος ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου, είχε κερδίσει  απροσδόκητα τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τις εκλογές άκυρες λόγω υποψίας για ρωσική παρέμβαση και ο Τζορτζέσκου αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Ο Σιμιόν χαρακτήρισε τότε την ακύρωση των εκλογών ως «πραξικόπημα» και κατηγόρησε την ΕΕ για παράνομη παρέμβαση στις ρουμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο πολιτικό επιστήμονα Σεργκίου Μισκόιου, η νίκη του Νταν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών δεν είναι καθόλου βέβαιη, παρά το σαφές προβάδισμά του στον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, άλλοι Ρουμάνοι ειδικοί επεσήμαναν τις διαιρέσεις εντός του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου μετά την προεκλογική εκστρατεία, η οποία σημαδεύτηκε από σοβαρές κατηγορίες για χτυπήματα «κάτω από τη μέση».

Αν και το αξίωμα του Προέδρου στη Ρουμανία είναι πρωτίστως αντιπροσωπευτικό, σίγουρα έχει επιρροή, ειδικά στην εξωτερική πολιτική

Ο 38χρονος Σιμιόν απορρίπτει την στρατιωτική βοήθεια προς τη γειτονική Ουκρανία και απαιτεί επίσης «εδαφική αποκατάσταση» εντός των συνόρων της Μεγάλης Ρουμανίας – το πρώην βασίλειο (1881 έως 1947) που περιλάμβανε επίσης τη Μολδαβία και τμήματα της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας πριν από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμμαχία MAGA στην ΕΕ 

Σε αντίθεση πάντως με τον Τζορτζέσκου, ο οποίος θεωρούνταν ακόμη πιο ακραίος, ο Σιμιόν επέκρινε περιστασιακά τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα κατακεραύνωνε τις Βρυξέλλες και επαινούσε τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους.

Αυτοαποκαλούμενος θαυμαστής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να γίνει ο πρώτος «πρόεδρος MAGA» της Ρουμανίας και ότι θα έβαζε πάντα τη χώρα πάνω απ’ όλα. Θέλει επίσης να δημιουργήσει μια «συμμαχία MAGA» εντός της ΕΕ με άλλα κράτη.

«Η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», δήλωσε ο Σιμιόν σε συνέντευξή του. «Υπάρχουν εκείνοι που θα ήθελαν να δημιουργήσουν δύο γεωπολιτικά μπλοκ, ακόμη και αντίπαλα μπλοκ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη υποστηρίζει πάντως ότι η Ρωσία φαίνεται να ακολουθεί μια συστηματική στρατηγική για να υπονομεύσει τις εκλογές και να επηρεάσει την κοινή γνώμη στη Δύση. «Μια καλή αρχή θα ήταν να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον απλώς μια εξωτερική απειλή, αλλά έχει ήδη γίνει μια απειλή που λειτουργεί εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει το αμερικανικό think tank στην εκλογική του ανάλυση.

Αν και έχει ασκηθεί κριτική για τους φερόμενους «χειρισμούς» της Μόσχας, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αν πολλοί Ρουμάνοι ψήφισαν πρώτα τον Γκιοργκέσκου και τώρα τον Σιμιόν, το έκαναν πάνω απ’ όλα για να αντιταχθούν στη σοβαρή διαφθορά που μαστίζει τη χώρα και την οποία κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πώς να σταματήσει.