Skip to main content

Ξανά προς το χάος τραβά η Μέση Ανατολή

REUTERS/Shir Torem

Είκοσι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η ηγεσία του Ισραήλ δεν φαίνεται πλέον καν να θεωρεί απαραίτητο να προσποιηθεί πως αλλάζει στάση

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ουρές αυτοκινήτων στοιβάζονταν μπροστά από τις εισόδους των νεκροταφείων στο Ισραήλ. Ήταν η Ημέρα Εθνικού Πένθους στη μνήμη των πεσόντων. Οι γονείς επισκέπτονταν τους τάφους των παιδιών τους, γιοι και θυγατέρες στέκονταν μπροστά στις ταφόπλακες των πατεράδων τους.

Ακούστηκαν προσευχές και ομιλίες, γεμάτες επαίνους για τη γενναιότητα των νεαρών στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους. Αλλά και για το τέλος του πολέμου στη Γάζα. Μετά από μια εκεχειρία σχεδόν δύο μηνών, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στις 18 Μαρτίου. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της εκεχειρίας- με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ- δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε κάποια πρόοδο.

Το βράδυ της Κυριακής όμως, το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο για να επεκτείνει την επίθεση στη Γάζα, αυξάνοντας την πίεση στη Χαμάς και επιστρατεύοντας δεκάδες χιλιάδες εφέδρους.

Το σχέδιο επέκτασης της επίθεσης στη Γάζα αναμένεται να εφαρμοστεί μόνο μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου, την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Ετζάλ Ζαμίρ, επιβεβαίωσε την ήδη αποφασισμένη μαζική επιστράτευση εφέδρων. «Αυτή την εβδομάδα στέλνουμε δεκάδες χιλιάδες διαταγές επιστράτευσης στους εφέδρους μας για να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την επιχείρησή μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο στρατηγός Ζαμίρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση, νότια της Χάιφα.

Έβδομη επιστράτευση

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη «ynet», οι έφεδροι θα αντικαταστήσουν τα τακτικά στρατεύματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα βόρεια σύνορα ή στη Δυτική Όχθη. Αυτές οι μονάδες θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας. Για ορισμένους έφεδρους, αυτή είναι ήδη η έβδομη ανάπτυξή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα πάντως, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ένα σχέδιο για να αρχίσει να εισέρχεται ξανά ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεπε άλλωστε τους τελευταίους δυο μήνες τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για κίνδυνο λιμού στους πολιορκημένους Παλαιστινίους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν  Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός αυτός, ήταν μέσο πίεσης για να  αναγκαστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα. Οσο και αν το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε συλλογική τιμωρία του πληθυσμού, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Φωνές διαμαρτυρίας

Στο Ισραήλ πάντως πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τη συνέχιση του πολέμου. «Εχει παρέλθει προ πολλού, η εποχή που η χώρα συνήλθε σοκαρισμένη από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και θεωρούσε τον πόλεμο στη Γάζας ως εθνική αμυντική προσπάθεια», λένε στη Ναυτεμπορική, Ισραηλινοί δημοσιογράφοι.

«Η διάθεση έχει αλλάξει προ πολλού. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών αντιτίθεται στην παράταση του πολέμου στη Γάζα», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνουν μάλιστα ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός σκληροπυρηνικών στρατιωτικών, ζητούν ανοιχτά επίσης, τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Κινούμενη άμμος

Είκοσι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η ηγεσία του Ισραήλ δεν φαίνεται πλέον καν να θεωρεί απαραίτητο να προσποιηθεί πως αλλάζει στάση. Πριν από λίγες ημέρες, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πιο σημαντικός στόχος στη Γάζα ήταν μια σαφής νίκη επί της Χαμάς. Ο στρατηγός Ζαμίρ, έσπευσε να τον διορθώσει: Δεν επρόκειτο για την ήττα της Χαμάς, αλλά πρώτα για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Αν σκέφτεσαι άσχημα, στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής, έχεις σχεδόν πάντα δίκιο», λένε στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Η αναζήτηση ενός σαφούς πλαισίου στην τοπική ταξινόμηση ομάδων, κυβερνήσεων, παρατάξεων, εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων, είναι μια προσπάθεια που προορίζεται να διαλυθεί, σε ένα συγκεχυμένο μείγμα, με γεωμετρίες ασφαλείας και ισορροπίες που ποικίλλουν από μέρα σε μέρα».

Το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει άλλωστε και τη δράση των τζιχαντιστών που κυβερνούν τη γειτονική Συρία και συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων. «Η Συρία , μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Άσαντ, ήθελε να γίνει μια χώρα χωρίς αποκλεισμούς, κοσμοπολίτικη και πανθρησκευτική, με επούλωση των ρωγμών και συμφιλίωση, αλλά ο νέος αυτοανακηρυχθείς ηγέτης, Άχμαντ αλ Σάρα, μέχρι στιγμής πάντα αγνοεί, αν δεν εγκρίνει κιόλας τις βάρβαρες επιδρομές των τζιχαντιστικών πολιτοφυλακών εναντίον των Δρούζων, των Χριστιανών, των Αλαουϊτών και των Κούρδων», αναφέρουν Ισραηλινοί δημοσιογράφοι.

Η Σουέιντα, η κύρια πόλη των Δρούζων, έχει μέχρι στιγμής παραμείνει λίγο-πολύ αυτόνομη, αλλά τώρα βρίσκεται υπό πολιορκία, παρά την προσπάθεια των Ισραηλινών δυνάμεων να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού, με τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης στα σύνορα..

Πριν από τρεις ημέρες, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε έναν στόχο στη Δαμασκό, λίγα μόλις μέτρα από το μέγαρο του Σύρου προέδρου. Το μήνυμα προς το καθεστώς των τζιχαντιστών είναι σαφές: Σταματήστε τις απειλές κατά των Δρούζων, αλλά προσέξτε να μην εισβάλετε στη ζώνη ασφαλείας, νότια της Δαμασκού, μέχρι τα ισραηλινά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε και μια επίθεση των ανταρτών Χούθι με βαλλιστικό πύραυλο που έπληξε περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, στο Τελ Αβίβ.

Στόχος το Ιράν

Το αεροδρόμιο έκλεισε, αλλά οι ζημιές ήταν ελάχιστες: Ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς υποστήριξε μάλιστα ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται το Ιράν. «Είναι το Ιράν που εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό», σύμφωνα με τον Γκαντς που κάλεσε την «ισραηλινή κυβέρνηση να ξυπνήσει, δίνοντας σκληρή απάντηση στην Τεχεράνη».