Skip to main content

Ισραήλ: Απομακρύνθηκε αναπληρωτής διοικητής του στρατού μετά από σφάλματα που οδήγησαν στον θάνατο 15 διασωστών

REUTERS/Mahmoud Issa

Σφάλματα, ανυπακοή και παραλείψεις διαπιστώνει έρευνα για το περιστατικό

Aναπληρωτής διοικητής του στρατού του Ισραήλ απομακρύνθηκε από την θέση του επειδή διέταξε στρατιώτες να ανοίξουν πυρ κατά ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 διασώστες και εργαζομένοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

Ο διοικητής θα τιμωρηθεί επίσης για την «ελλιπή και ανακριβή» αναφορά για το περιστατικό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το περιστατικό

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού πυροβόλησαν εναντίον ιατρικού προσωπικού που βρισκόταν σε ασθενοφόρα που κινούνταν στην πόλη Ράφα στις 23 Μαρτίου.

Μετά το συμβάν, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τα στρατεύματά του εκτελούσαν μια «ζωτικής σημασίας αποστολή με στόχο τρομοκράτες» και δεν γνώριζαν ότι τα οχήματα ήταν ασθενοφόρα. Οι στρατιώτες κατηγορήθηκαν ότι δολοφόνησαν τους εργαζόμενους και στη συνέχεια κατέστρεψαν τα ασθενοφόρα για να κρύψουν τα στοιχεία.

Η έρευνα του ισραηλινού στρατού για το περιστατικό έχει εντοπίσει «αρκετές επαγγελματικές αποτυχίες, παραβιάσεις εντολών και αποτυχία πλήρους αναφοράς του συμβάντος». Στην έρευνα σημειώνεται ότι υπήρξαν λειτουργικά ελαττώματα, ωστόσο, όπως αναφέρεται δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς για εκτέλεση ή δέσιμο των θυμάτων πριν ή μετά τον θάνατό τους.

«Λόγω της κακής ορατότητας τη νύχτα, ο αναπληρωτής διοικητής δεν αναγνώρισε αρχικά τα οχήματα ως ασθενοφόρα», ανέφερε  εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την Κυριακή, προσθέτοντας ότι είχε την «εντύπωση» ότι τα οχήματα ανήκαν στη Χαμάς όταν έδωσε εντολή να ανοίξουν πυρ. «Μόνο μετά, αφού πλησίασαν τα οχήματα σαρώνοντάς τα, ανακαλύφθηκε ότι επρόκειτο όντως για ομάδες διάσωσης».

Η έρευνα του στρατού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απομάκρυνση των σορών ήταν «λογική υπό τις συνθήκες, αλλά η απόφαση να καταστραφούν τα οχήματα ήταν λάθος».

«Γενικά, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια απόκρυψης του συμβάντος, το οποίο συζητήθηκε με διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού για την απομάκρυνση των σορών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι από τους 15 νεκρούς στο επεισόδιο οι έξι ήταν μέλη της Χαμάς. Βέβαια, όπως σημειώνει η Telegraph, ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό, ωστόσο, το Ισραήλ παρέπεμψε στην έκθεση του στρατού, στην οποία περιλαμβάνεται καμία πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων ή τους φερόμενους δεσμούς τους με τη Χαμάς.