Skip to main content

Euro 2024: «Σπάει» το «no politica» της ΟΥΕΦΑ η Εθνική Γαλλίας – Παρέμβαση Εμπαπέ κατά της ακροδεξιάς

REUTERS/Johanna Geron

«Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου ή στις αξίες μας», τόνισε ο Εμπαπέ

Μπορεί η UEFA να λέει «no politica», ωστόσο οι Γάλλοι διεθνείς πήραν θέση για την πολιτική αναταραχή στη χώρα τους, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, αρχηγός κιόλας της Εθνικής Γαλλίας, βρέθηκε στο επίκεντρο την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα της Γαλλίας στο Euro 2024, χαρακτηρίζοντας γεγονότα στην πατρίδα του ως κομβική στιγμή για τη γαλλική ιστορία.

Οι κλασικές ερωτήσεις πριν το ματς με την Αυστρία (σ.σ. σήμερα στις 22.00) υποβαθμίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, με τον Γάλλο διεθνή να μιλά ανοιχτά για τους φόβους του, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Γαλλία «ήταν τρομερή».

«Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει ξαναδεί», είπε ο Εμπαπέ. «Και αυτός είναι ο λόγος που θέλω να μιλήσω με το σύνολο του γαλλικού λαού, αλλά και με τη νεολαία. Είμαστε μια γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε τα άκρα να χτυπούν την πόρτα της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας».

Το Σάββατο, η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ζήτησε να γίνει σεβαστή η ουδετερότητα της εθνικής ομάδας και να μην πολιτικοποιηθεί το ζήτημα και η σοκαριστική άνοδος της ακροδεξιάς της Μαρίν Λε Πεν.

Η κίνηση βύθισε τη Γαλλία σε πολιτική αβεβαιότητα και συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να σημάνουν την αρχή του τέλους της προεδρίας του Μακρόν έως το 2027.

Γαλλία: «Ακροδεξιός πανικός» στο χρηματιστήριο – «Χάθηκαν» περίπου 200 δισ. δολάρια

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του επιθετικού της Ίντερ Μάρκους Τιράμ, γιου του Λιλιάν Τιράμ, ο οποίος προέτρεψε τους ανθρώπους να «αγωνίζονται καθημερινά» για να αποτρέψουν το Rassemblement National της Λε Πεν να κερδίσει κι άλλο έδαφος.

«Συμμερίζομαι τη γνώμη του. Συμμερίζομαι την ίδια άποψη όταν μίλησα για τη διαφορετικότητα, την ανοχή και τον σεβασμό», συμφώνησε ο Εμπαπέ. «Το αυριανό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι είμαι σε θέση να το πω και το έχω πει μέχρι τελικής πτώσεως, αλλά υπάρχει μια κατάσταση που είναι ακόμη πιο σημαντική από το παιχνίδι», σημείωσε.

«Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου ή στις αξίες μας», τόνισε.